Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους και οι τρέχουσες προβλέψεις για την ανάπτυξη προσφέρουν ένα αποθεματικό έναντι μιας πιθανής παγκόσμιας ύφεσης, δήλωσε τη Δευτέρα η Οικονομική Σύμβουλος και Διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Γκίτα Γκόπιναθ.
Ειδικότερα, η Γκόπιναθ σε συντέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός σημείωσε ότι οι άλλες προκλήσεις που παραμονεύεουν περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό, τη σύσφιξη των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και την επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης. «Όλα αυτά παρέχουν καθοδικούς κινδύνους για τις προβλέψεις μας», είπε αναφερόμενη στην πρόβλεψη ανάπτυξης του ΔΝΤ για το 2022 που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, ύψους 3,6%, υποβάθμιση από την εκτίμηση 4,4% τον Ιανουάριο.
«Θα έλεγα ότι στο 3,6% υπάρχει απόθεμα ασφαλείας», είπε, παραδέχοντας ωστόσο ότι οι κίνδυνοι είναι άνισοι σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν χώρες που πλήττονται σκληρά… χώρες στην Ευρώπη που πλήττονται σκληρά από τον πόλεμο, όπου θα μπορούσαμε να δούμε τεχνικές ύφεση», πρόσθεσε η Γκόπιναθ.
Η Γκόπιναθ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός «θα παραμείνει πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας για λίγο», ενώ παράλληλα τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό για τους κεντρικούς τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό ως σαφή και παρόντα κίνδυνο, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν σε ένα πολύ δυναμικό τρόπο». «Οι οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι έχουμε ήδη δει. Και η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται»,ανέφερε.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ηγείται της επιβάρυνσης μεταξύ των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών, με δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι στιγμής φέτος. Η δεύτερη, σε μισή ποσοστιαία μονάδα, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 22 ετών. Τουλάχιστον δύο ακόμη αυτού του μεγέθους αναμένονται στις επόμενες συναντήσεις.
«Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η Fed να παρακολουθεί προσεκτικά τα δεδομένα και να ανταποκρίνεται σε μια κλίμακα που απαιτείται για την αντιμετώπιση των εισερχόμενων δεδομένων», σημείωσε.
«Επομένως, αν αποδειχθεί ότι ο πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα ευρύς… ανεβαίνει ακόμη περισσότερο και ίσως χρειαστεί να αντιδράσουν πιο έντονα», κατέληξε.
Πηγή: Powergame.gr