Διορθώσεις στο Ε9 για χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ – Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ενδεχομένως και χιλιάδες, δήλωναν επί χρόνια λανθασμένα στοιχεία στο Ε9, χωρίς ωστόσο, να γίνεται αντιληπτή η διαφορά στον ΕΝΦΙΑ

Ανοίγει σήμερα το απόγευμα η ηλεκτρονική πλατφόρμα Περιουσιολόγιο, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν το Ε9 και να μειώσουν με αυτόν τον τρόπο τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ενδεχομένως και χιλιάδες, δήλωναν επί χρόνια λανθασμένα στοιχεία στο Ε9, χωρίς ωστόσο, να γίνεται αντιληπτή η διαφορά στον ΕΝΦΙΑ. Η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, όπου οι τιμές ζώνης όχι μόνο αυξήθηκαν, αλλά σε ορισμένες περιοχές υπέρ- διπλασιάσθηκαν και εκτόξευσαν τον ΕΝΦΙΑ, οδήγησε τους ιδιοκτήτες να ελέγξουν το Ε9 τους για να εξακριβώσουν εάν τα δηλούμενα στοιχεία είναι ορθά.

Πολλοί διαπίστωσαν ότι δήλωναν δύο φορές το οικόπεδο που διαθέτουν, άλλοι που κατέχουν το 50% διαμερίσματος δήλωναν ότι τους ανήκει στο 100%, με αποτέλεσμα ο φόρος να φθάσει στα ύψη.

Όπως αναφέρουν λογιστές, πολλοί φορολογούμενοι που το εκκαθαριστικό τους ήταν μεγαλύτερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, άρχισαν να ελέγχουν το Ε9 διαπιστώνοντας διάφορα λάθη, τα οποία δεν οδηγούν απαραίτητα στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στη μεταβίβαση του ακινήτου, καθώς είναι λανθασμένα τετραγωνικά, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν δηλώσει και λανθασμένα τετραγωνικά και στους Δήμους. Όλοι αυτοί θα πρέπει να τα διορθώσουν άμεσα. Δηλαδή, να διορθώσουν το Ε9 και εν συνεχεία να προχωρήσουν και σε διορθώσεις των τ.μ. και στους Δήμους.

Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ  έχουν από σήμερα τη δυνατότητα να τα διορθώσουν προκειμένου να μειώσουν το φόρο με νέα εκκαθάριση που θα γίνει. Σημειώνεται ότι όσοι έχουν μείωση του ΕΝΦΙΑ μεγαλύτερη των 300 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λ.π.) στην εφορία. Μετά τον έλεγχο των στοιχείων θα γίνει νέα εκκαθάριση. Μέχρι όμως να γίνει η νέα εκκαθάριση από την εφορία θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τον φόρο που τους αναλογεί με βάση την αρχική εκκαθάριση που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Οι φορολογούμενοι για να διορθώσουν το Ε9 θα πρέπει να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία:

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  2. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.