Bελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης, απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, ο εξωδικαστικός που έχει θεσμοθετηθεί στη χώρα μας είναι ο αποτελεσματικότερος μηχανισμός που έχει τεθεί σε λειτουργία και αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό εκείνων που επιλέγουν να ενταχθούν σε αυτόν.
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει φτάσει στο 70% και παρουσιάζει αυξητική τάση. Στον αντίποδα, βρίσκεται ο προηγούμενος εξωδικαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του οποίου μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.
Τι προβλέπεται στον διευρυμένο εξωδικαστικό
Όσον αφορά τις βελτιώσεις που προγραμματίζονται, αυτές θα έρθουν στη Βουλή με νομοσχέδιο, που δεν αποκλείεται να κατατεθεί και την επόμενη εβδομάδα.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, προβλέπεται:
■ Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες με μία και μοναδική οφειλή. ■ Ένταξη και νέων κατηγοριών οφειλών που θα μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. ■ Κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μείωση του επιτοκίου ρύθμισής τους. ■ Υποχρέωση αιτιολόγησης της μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που έχει δημιουργήσει αυτόματα ο αλγόριθμος του μηχανισμού, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και δημόσιας ανάρτησης αυτής της αντίρρησης στην πλατφόρμα.
Ευάλωτα νοικοκυριά
Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε το έντονο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τα ευάλωτα νοικοκυριά για το σχέδιο στήριξης που προωθείται από τις τράπεζες, με το οποίο μειώνεται κατά 50% η αύξηση των επιτοκίων που έχει επιβληθεί στα δάνεια. Συγκεκριμένα -και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή- μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου είχαν κατατεθεί στην πλατφόρμα 22.909 αιτήσεις. Από αυτές, οι 13.509 ήταν ενεργές αλλά μη οριστικοποιημένες, οι 8.339 είχαν οριστικοποιηθεί αλλά περιμένουν την άντληση στοιχείων και 1.061 έχουν πάρει ήδη βεβαίωση ευάλωτου νοικοκυριού.
Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή