Διεθνής οικονομία: «Χαμηλές πτήσεις» λόγω πολέμου και lockdown στην Κίνα

Στην πυρηνική ενέργεια στρέφεται η Νότια Κορέα

Οι φόβοι για την επάρκεια στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία τροφοδοτούν ένα κλίμα απαισιοδοξίας στην παγκόσμια οικονομία. Αν και απόμακρα σε αυτή τη φάση, σενάρια στασιμοπληθωρισμού έρχονται στο προσκήνιο όσο οι κεντρικές τράπεζες δεν κρύβουν πως θα πρέπει να αυξήσουν άμεσα τα επιτόκια τους για να συγκρατήσουν τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια. Σε μια απροσδόκητη αύξηση του κόστους διαβίωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο προστίθεται η τρίτη κατά σειρά προειδοποίηση της Κίνας μέσα σε λίγες ημέρες για την πορεία της οικονομίας εξαιτίας των περιορισμών από τη νέα έξαρση κρουσμάτων του ιού SARS-CoV-2.

Εν όψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G7, της ομάδας των επτά ισχυρότερων κρατών του ανεπτυγμένου κόσμου, την επόμενη εβδομάδα, οι νέες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) έρχονται να επικυρώσουν υποψίες για βραδύτερη ανάπτυξη. Ο ΠΟΕ διαβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόνον 2,8% για το τρέχον έτος, ένα ποσοστό που είναι χαμηλότερο από τον μέσον όρο του 3% που ίσχυε την περίοδο 2010-19. Οι συναλλαγές προϊόντων προβλέπεται πως θα αυξηθούν κατά 3% αντί του 9,8% που είχε καταγραφεί το 2021. Βασικός λόγος για την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων από τον ΠΟΕ είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έχει πυροδοτήσει ένα σπιράλ ανατιμήσεων στα ορυκτά καύσιμα, τα βιομηχανικά και τα αγροτικά εμπορεύματα και τα λιπάσματα. Αρνητικό ρόλο διαδραματίζουν, παράλληλα, τα lockdown σε μεγάλες πόλεις της Κίνας.

Πτώση εισαγωγών στην Κίνα και ειδικότερα του άνθρακα

Οι νέες απαισιόδοξες προβλέψεις του ΠΟΕ συνοδεύτηκαν από την ανακοίνωση στοιχείων για την απρόσμενη υποχώρηση των εισαγωγών στην Κίνα κατά 0,1% τον Μάρτιο από πέρσι έναντι προβλέψεων για άνοδο 8% και 15,5% που καταγράφηκε το πρώτο δίμηνο του έτους. Είναι η πρώτη υποχώρηση που παρουσιάζεται στην Κίνα από τον Αύγουστο του 2020, δηλαδή στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Μάλιστα, οι εισαγωγές άνθρακα στην υπ΄ αριθμόν 2 οικονομία του κόσμου διολίσθησαν τον περασμένο μήνα κατά 40%, με τις παραδόσεις από τις ΗΠΑ να υποχωρούν κατά 11,95% στα 15,22 δισ. δολάρια, τη Ρωσία κατά 26,4% και την Ε.Ε κατά 41,6%. Οι Κινέζοι φαίνεται πως προτίμησαν να προμηθευτούν άνθρακα από την εγχώρια αγορά όπου το πλαφόν κάνει ελκυστικότερο το κόστος.

Μολονότι η πρόβλεψη πως η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα αποφύγει φέτος ένα «έλλειμμα» δίνει πνοή αισιοδοξίας ως προς τον κίνδυνο ανεπάρκειας στην ενέργεια, η ΙΕΑ αποδίδει τους υπολογισμούς της στην απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων 240 εκατ. βαρελιών από τα κράτη-μέλη του οργανισμού μέσα στους επόμενους μήνες και την υποτονική ζήτηση από την Κίνα. Στη μηνιαία έκθεσή της, η ΙΕΑ θεωρεί πως η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 99,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα αντί των 99,7 εκατ. βαρελιών που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Πτώση παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία

Η ημερήσια παραγωγή στη Ρωσία, η οποία έχει δεχτεί μια σειρά κυρώσεων από τη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία, θα μειωθεί τον Απρίλιο στα 1,5 εκατ. βαρέλια, με την πτώση να διπλασιάζεται τον Μάιο επειδή οι εταιρείες του κλάδου αποφεύγουν να δεσμευτούν με νέες παραγγελίες όσο πιθανολογείται η ταχύτερη αποδέσμευση της Ευρώπης από τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ζητήσει από την Ε.Ε να προχωρήσει σε απευθείας εμπάργκο στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρέσβης, Αντρίι Μέλνικ, απεύθυνε την Τετάρτη πρόσκληση στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να επισκεφθεί το Κίεβο όπως έχουν πράξει και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες και υψηλοί αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Το Βερολίνο έχει αποκλείσει ένα εμπάργκο κυρίως στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία λόγω του βαρύτατου οικονομικού πλήγματος που εκτιμά ότι θα προκληθεί στη γερμανική οικονομία.

Στην πυρηνική ενέργεια στρέφεται η Νότια Κορέα

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ωθεί τις κυβερνήσεις του ανεπτυγμένου κόσμου να αλλάξουν τον προσανατολισμό τους, θέτοντας ως στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας έτσι ώστε να επιτύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία. Ακόμη και η νέα κυβέρνηση στη Νότια Κορέα, η οποία ανήκει στους πέντε μεγαλύτερους εισαγωγείς ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, προσανατολίζεται στην πυρηνική ενέργεια. Την περασμένη εβδομάδα, η Σεούλ ξεκαθάρισε πως δεν έχει δεσμευτεί με νέα συμβόλαια για την αγορά άνθρακα από τη Ρωσία.

Κάτω από αυτήν την συγκυρία, οι παράγοντες των αγορών συζητούν έως πιο βαθμό η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να παγιδευτεί σε στασιμοπληθωρισμό. Έρευνα της Bank of America καταλήγει στο συμπέρασμα η αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων. Ο υψηλός πληθωρισμός που προκαλείται από την ακριβή ενέργεια μαζί με τα σενάρια για την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων έχουν ενισχύσει την προοπτική στασιμοπληθωρισμού στο 66%, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

 

Πηγή: powergame.gr