Ο πληθωρισμός είναι ο βασικότερος οικονομικός δείκτης που παρακολουθούν στενά και σε μηνιαία βάση οι παγκόσμιες αγορές γιατί από την εξέλιξη των τιμών εξαρτάται και η στρατηγική που υιοθετούν οι κεντρικές τράπεζες στην προσαρμογή της νομισματικής τους πολιτικής.
Όσο αυξάνονται τα επιτόκια τόσο διατηρούνται οι ανησυχίες και η μεταβλητότητα, ενώ ορόσημο για την αντιστροφή της τάσης θεωρείται από τους αναλυτές το σημείο κατά το οποίο η Fed κυρίως θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Η συσχέτιση της πορείας των αγορών με τις αυξήσεις των επιτοκίων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι παγκόσμιες μετοχές έχουν υποχωρήσει φέτος, σε μία χρονιά που σημειώνονται συντονισμένες αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, κατά 23% από τα ιστορικά τους υψηλά.
Η εβδομάδα που πέρασε είχε τις πρώτες καλές ειδήσεις από το μέτωπο του πληθωρισμού. Ειδήσεις που κάνουν τους επενδυτές να ελπίζουν ότι σύντομα θα βελτιωθούν οι χρηματοδοτικές συνθήκες.
Στις ΗΠΑ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών υποχώρησε σε χαμηλό εννέα μηνών τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας ότι τα χειρότερα πέρασαν και δίνοντας ελπίδες ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα κλείσει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Στο άκουσμα της είδησης, η αντίδραση της Wall Street ήταν άμεση, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν κέρδη έως και άνω του 7%.
Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν η καλύτερη για το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου σε διάστημα άνω των δύο ετών, με την άνοδο του τεχνολογικού Nasdaq κατά 760,97 μονάδες να είναι η καλύτερη ημερήσια επίδοση στην ιστορία του. Σε ποσοστιαίες μεταβολές, το +7,35% του Nasdaq είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τις 24 Μαρτίου 2020, ενώ το +5,54% του S&P 500 είναι η καλύτερη επίδοση από τις 6 Απριλίου 2020.
Το ίδιο άμεση ήταν και η αντίδραση στην αγορά συναλλάγματος όπου το δολάριο υποχώρησε σημαντικά (έως και άνω του 2%) έναντι των βασικών νομισμάτων, όπως το ευρώ, το γεν και η στερλίνα. Μεγάλη πτώση σημείωσε και ο δείκτης VIX που καταγράφει τη μεταβλητότητα στον S&P 500 και θεωρείται ο «δείκτης φόβου» των αγορών, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε από το 4,1% στο 3,8%.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,7% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, έναντι αύξησης 8,2% τον Σεπτέμβριο. Αξιοσημείωτη ήταν η μηνιαία άνοδος του δομικού πληθωρισμού κατά 0,3% όταν οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,5%. Ήταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας που επιβραδύνει ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού από το 9,1% του Ιουνίου και πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο.
Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να παρουσιάσει τις νέες οικονομικές προβλέψεις στις 15 Δεκεμβρίου και ο Edward Scicluna, διοικητής της Τράπεζας της Μάλτας, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός σύντομα θα κορυφωθεί και θα δούμε τις πρώτες μειώσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 3,4% που ήταν υψηλό 13 ετών ενώ τον Οκτώβριο του 2022 έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 10,7%.
Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δεσμευθεί να αυξήσει τα επιτόκια έως του σημείου που θα αρχίσει να εξασθενεί σημαντικά ο πληθωρισμός δίνοντας προτεραιότητα στη συγκράτηση της αύξησης των τιμών έναντι της διασφάλισης της ανάπτυξης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Εσθονίας εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να κάνει ακόμα δύο μεγάλες κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε 3 αυξήσεις επιτοκίων φέτος, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο από αρνητικό έδαφος στο 1,5%. Οι δύο τελευταίες αυξήσεις ήταν 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και οι αγορές προεξοφλούν μία νέα αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο.