Διασύνδεση POS – ταμειακών: Υποχρεωτική από τον Ιούλιο για 400.000 επιχειρήσεις

Το χρονοδιάγραμμα

Υποχρεωτική καθίσταται από τον Ιούλιο η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για 400.000 επιχειρήσεις στο ευρύτερο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου στην ΑΑΔΕ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αρμόδιος για το θέμα υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος.

 

Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «σε συνέχεια των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών, όπως θα παρουσιαστεί σήμερα, αφορά:

την τεχνική προετοιμασία κατασκευαστών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και POS για τα λογισμικά αναβάθμισης και έγκριση των λογισμικών από την ΑΑΔΕ,

την υποχρεωτική διασύνδεση 400.000 ΦΗΜ με τα POS,

την έκδοση ΚΥΑ για την υποχρεωτική απόσυρση των παλαιών μηχανισμών,

την παραγωγή των ΦΗΜ νέου τύπου από τους κατασκευαστές, και

τις υποβολές αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση, μέσα από 2 κύκλους».

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «οι παρεμβάσεις στις οποίες προχωράμε συνδέονται με:

1ον. Την υποχρεωτική διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών με τα τερματικά αποδοχής καρτών, ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των υφιστάμενων φορολογικών μηχανισμών, γεγονός στο οποίο θα αναφερθεί αναλυτικά ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και

2ον. Τη χρηματοδότηση για την αντικατάσταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων τερματικών αποδοχής καρτών και Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών που θα γίνει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Άλλωστε, όλες αυτές οι παρεμβάσεις αποτελούν μέρος δράσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζω ότι στον Νόμο 5036/2023 του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στις 23 Μαρτίου, για το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, που περιλάμβανε και λοιπές φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, υπήρξαν δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

 

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:

1ον. Την υποχρεωτική διασύνδεση και διαβίβαση στοιχείων από τα τερματικά αποδοχής καρτών POS στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, είτε απευθείας είτε μέσω των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών.

2ον. Τη θέσπιση σαφούς και συγκεκριμένης υποχρέωσης των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ, κατόπιν σχετικού αιτήματος, πληροφορίες για συναλλαγές μέσω τερματικών αποδοχής καρτών POS, ημεδαπής και αλλοδαπής, και μέσω λογαριασμών και κάθε είδους πιστωτικών και χρεωστικών καρτών».