Διαγράφονται υποχρεώσεις και δάνεια αγροτών ύψους 600 εκατ. ευρώ

«Χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής στον κρατικό προϋπολογισμό ποσών, συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ»

Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην κληθούν να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ που παρανόμως, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έλαβαν χιλιάδες αγρότες από το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη» το 2008-2009, ούτε τα άτοκα δάνεια που έλαβαν πολλοί συνεταιρισμοί, τόσο το 2008 (αγορά δημητριακών) όσο και το 1992 και 1994 για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του… Τσερνόμπιλ, ήρθε η Ελλάδα.

 

Αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αποκάλυψε στην προχθεσινή συνέλευση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), ενώπιον στελεχών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου καθώς και εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή και έτσι με «ρύθμιση-ομπρέλα», όπως είπε χαρακτηριστικά, χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής στον κρατικό προϋπολογισμό ποσών, συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Συμψηφισμός με τις ενισχύσεις λόγω του κορωνοϊού

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, η ρύθμιση στο θέμα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες και αποτελεί διαχρονικά το μεγαλύτερο «βαρίδι» στις σχέσεις Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον αγροτικό τομέα, κατέστη εφικτή στο πλαίσιο των ενισχύσεων που καταβάλλονται λόγω του κορονοϊού. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς να συμψηφίσουν τις ενισχύσεις που επρόκειτο να λάβουν λόγω κορονοϊού με τα ποσά που οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη ρύθμιση θα ενταχθούν όλοι οι αγρότες που έλαβαν ενίσχυση από το «πακέτο Χατζηγάκη», ενώ απομένει να φανεί τι θα ισχύσει για τους συνεταιρισμούς που έλαβαν τα επίμαχα δάνεια στις δεκαετίες του ’90 και του 2000 αλλά πλέον έχουν χρεοκοπήσει καθώς, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν καταβάλλονται ενισχύσεις σε χρεοκοπημένες επιχειρήσεις.

Αγροτικά δάνεια: Από το… Τσερνόμπιλ στην αγορά καλαμποκιού το 2008

Η ρύθμιση αφορά κυρίως σε τρεις κατηγορίες ανακτήσεων, με τις πρώτες δύο να αφορούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις σε αγροτικούς συνεταιρισμούς. Η πρώτη αφορά στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαν γίνει κατά το 1992 και 1994 από την τότε Αγροτική Τράπεζα σε περίπου 100 συνεταιρισμούς για δάνεια που της όφειλαν. Η αιτία ήταν οι οικονομική ζημία που είχαν υποστεί οι συνεταιρισμοί λόγω των διαταραχών στην αγορά, κυρίως μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ (1986).

Η δεύτερη, γνωστή και ως «πακέτο Κοντού» από το όνομα του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων, αφορά στην εγγύηση σε ποσοστό 100% που παρείχε το Ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες το 2008 προκειμένου να δώσουν δάνεια σε περισσότερες από 50 ενώσεις και αγροτικούς συνεταιρισμούς προκειμένου να αγοράσουν δημητριακά και κυρίως καλαμπόκι από αγρότες. Τότε, η τιμή του καλαμποκιού είχε καταρρεύσει και έτσι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς προέκριναν τη συγκεκριμένη λύση για να στηριχθεί η τιμή του.

Το φλέγον ζήτημα: Ανακτήσεις για το «πακέτο Χατζηγάκη»

Η τρίτη και με το μεγαλύτερο πολιτικό βάρος καθώς αφορά φυσικά πρόσωπα υπόθεση ανακτήσεων είναι το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη», δηλαδή αποζημιώσεις ύψους 37 εκατ. ευρώ το 2008 και 387 εκατ. ευρώ το 2009 που καταβλήθηκαν σε περισσότερους από 660 χιλιάδες αγρότες μέσω ΕΛΓΑ και οι οποίες κρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι συνιστούν μη συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία κρατική ενίσχυση.

Ο επικαιροποιημένος ακριβής αριθμός των αγροτών και το ακριβές ύψος των ανακτήσεων που καλούνται να καταβάλλουν δεν έχει δημοσιοποιηθεί καθώς έκτοτε έχουν εξαιρεθεί όσοι αποβίωσαν χωρίς η οφειλή να περάσει στους κληρονόμους καθώς και ποσό ύψους 109 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε στις de minimis αποζημιώσεις της επίμαχης περιόδου.