ΔΕΗ: Τον Οκτώβριο το κοινό επενδυτικό σχήμα με την RWE

Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών για την ίδρυση του επενδυτικού οχήματος στο οποίο θα συμμετέχει με 51% η γερμανική RWE Renewables και με 49% η ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών για την ίδρυση του επενδυτικού οχήματος στο οποίο θα συμμετέχει με 51% η γερμανική RWE Renewables και με 49% η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

 

 

Το νέο σχήμα προωθεί επενδύσεις που προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με επίκεντρο τα φωτοβολταϊκά.

Σημειώνεται πως πρόκειται να επενδύσεις που προστίθενται στο ευρύ επενδυτικό σχέδιο που έχει ήδη στις ΑΠΕ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Το Συμφωνητικό Συνεργασίας (Head of Terms) μεταξύ των δύο εταιρειών προβλέπει την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισφέρει άδειες φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος μέχρι 1 GW και οι Γερμανοί αντίστοιχες άδειες επίσης μέχρι 1 GW ή / και μετρητά.

Το επίκεντρο του επενδυτικού σχεδίου

Επίκεντρο του επενδυτικού σχεδίου της κοινής εταιρείας ΔΕΗ – RWE θα είναι η Δυτική Μακεδονία όπου ήδη η ΔΕΗ προωθεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επενδύσεις του νέου σχήματος θα δημιουργήσουν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής των πάρκων.

Μιλώντας στο Thessaloniki Metropolitan Summit, που διοργάνωσαν ο Economist και το Powergame.gr, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος τόνισε πως η εταιρεία προχωρά στον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύς που διαθέτει στις ΑΠΕ μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ήδη κατασκευάζει έργα 300 MW και μέσα στο εξάμηνο θα προκηρύξει ένα από τα μεγαλύτερα έργα φωτοβολταϊκών στον κόσμο, ισχύος 500 MW στην περιοχή της Πτολεμαϊδας.

Μέσα στο 2022 αναμένεται να προκηρύξει επιπλέον έργα με συνολική ισχύ άνω του ενός GW, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έργα που θα προχωρήσουν από κοινού με την RWE.

Παράλληλα αυτή την περίοδο κατασκευάζει με διμερές συμβόλαιο (PPA) φωτοβολταϊκό πάρκο 50 MW στη Μεγαλόπολη, σε ένα από τα πρώτα τέτοια συμβόλαια στην Ελλάδα.

Η συμφωνία της ΔΕΗ με τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της διοίκησης για ισχυροποίηση της παρουσίας στο χώρο των ΑΠΕ μέσω σειράς συνεργασιών που έχει ήδη αναπτύξει ή ενεργοποιήσει την τελευταία διετία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εγχώριοι όμιλοι όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Volterra του ομίλου ΑΒΑΞ, αλλά και ξένοι παίκτες όπως η EDPR.

Πηγή: Powergame.gr