Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ιδιωτικό χρέος στη χώρα μας, παρά τη μείωση των κόκκινων δανείων που επιτυγχάνουν οι τράπεζες.
Οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων μεταφέρονται στα funds που αγοράζουν αυτά τα δάνεια και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το ύψος τους ανήλθε στα τέλη Ιουνίου στα 61,7 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι έως το 2022 οι τράπεζες δρομολογούν νέες συναλλαγές, δηλαδή τιτλοποιήσεις και πωλήσεις χαρτοφυλακίων άνω των 30 δισ. ευρώ, τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που θα έχουν αλλάξει χέρια, αλλά θα συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης από τα funds, θα ξεπεράσουν τα 90 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα κόκκινα δάνεια που μεταβίβασαν οι τράπεζες το β΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το α΄ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 19 δισ. ευρώ και από 42,7 δισ. ευρώ ανήλθαν στα 61,7 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια από 57,9 δισ. ευρώ σε 34,6 δισ. ευρώ (σε επίπεδο ομίλων), καταγράφοντας μείωση κατά 23,3 δισ. ευρώ, και από 47,3 δισ. ευρώ σε 29,4 δισ. ευρώ (από τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα), καταγράφοντας μείωση των κόκκινων δανείων κατά 17,9 δισ. ευρώ.
Πρόκειται δηλαδή για ισόποση μείωση σε σχέση με την αύξηση που εμφανίζουν τα κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν πωληθεί σε funds, στοιχείο που δείχνει ότι πρόκειται ουσιαστικά για συγκοινωνούντα δοχεία, που ναι μεν οδηγεί στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, αλλά όχι και σε μείωση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο παραμένει υψηλό και απλώς αλλάζει χέρια.
Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, από το σύνολο των 61,7 δισ. ευρώ που έχουν μεταβιβαστεί σε funds, τα περίπου 26,6 δισ. ευρώ είναι δάνεια επιχειρήσεων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 9,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους. Από αυτά, τα 14,2 δισ. ευρώ είναι οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ στα 7,5 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των ατομικών επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν διπλασιασμό σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους εμφανίζουν στο τέλος του β΄ τριμήνου τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών που έχουν μεταβιβαστεί, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 13,7 δισ. ευρώ από 7,7 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν άλλα 13,8 δισ. ευρώ οφειλών από καταναλωτικά δάνεια.