Quantcast

Crypto: Το Bitcoin άντεξε τις ανακοινώσεις της Fed

Είναι γεγονός, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ότι εδώ και εβδομάδες η «βουτιά» που καταγράφει το Bitcoin – συμπαρασύροντας το σύνολο της αγοράς – σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που ακολούθησαν η Fed

Σταθεροποιητικές τάσεις κυριάρχησαν στην αγορά κρυπτονομισμάτων την Πέμπτη, κόντρα στις αναταράξεις που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η επιβεβαίωση της φημολογίας του τελευταίου μήνα για αύξηση των επιτοκίων της EKT από τον Ιούλιο. Το Bitcoin επέδειξε θεαματική αντίσταση, καταφέρνοντας να κρατηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 30.000 δολαρίων.

 

Είναι γεγονός, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ότι εδώ και εβδομάδες η «βουτιά» που καταγράφει το Bitcoin – συμπαρασύροντας το σύνολο της αγοράς – σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που ακολούθησαν η Fed, η BoE και πλέον και η ΕΚΤ, για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η αύξηση των επιτοκίων, μετά από μια μακρά περίοδο αρνητικών και μηδενικών επιτοκίων, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και ενταθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την στάση των επενδυτών, απομακρύνοντας ιδιαίτερα τους μικροεπενδυτές από επισφαλείς επενδύσεις. Πόσο μάλλον από τα κρυπτονομίσματα, που απέτυχαν παταγωδώς να δικαιολογήσουν τον τίτλο του «ψηφιακού χρυσού» που τους είχε αποδοθεί.

Ξένοι αναλυτές υποστηρίζουν ακόμη ότι ειδικά το Bitcoin έχει πιάσει πάτο, με την έννοια ότι η πτωτική τάση έχει παγιωθεί και αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω το αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένοντας όμως θεαματική ανάκαμψη στη συνέχεια.

Έστω και μικρά κέρδη 0,35%, το Bitcoin μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης κινούνταν σταθερά στο εύρος μεταξύ 30.200 και 30.300 δολαρίων. Είχαν προηγηθεί την Τετάρτη σημαντικές απώλειες της τάξεως του 3% που έθεταν σοβαρά σε κίνδυνο την παραμονή πάνω από το αυτό το επίπεδο.

Κέρδη 0,76% και για το Ethereum που κατάφερε να αναρριχηθεί πάνω από τα 1.800 δολάρια. Αμετάβλητο στα 40 σεντς το XRP. «Παραφωνία» το Litecoin με απώλειες της τάξεως του 0,3% που υποχωρούσε ξανά στην περιοχή των 61 δολαρίων.