Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων, από ξένους επενδυτές, στο πλαίσιο του προγράμματος Χρυσή Βίζα, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Η επιτυχία κρίνεται δεδομένη και αναμφίβολα συνέβαλλε στην διατήρηση της – έστω και χαμηλής – ρευστότητας στην αγορά ακινήτων, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια ισχύος του προγράμματος, όταν οι εγχώριες τράπεζες απείχαν από την χρηματοδότηση αγοραπωλησιών.
Με βάση τα στοιχεία του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, από το 2014 μέχρι και το τέλος του 2021, έχουν εκδοθεί συνολικά 9.610 άδειες παραμονής σε ξένους επενδυτές. Με δεδομένο ότι το ελάχιστο ύψος επένδυσης είναι 250.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι οι άμεσες επενδύσεις για την απόκτηση ακινήτων αγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, που ειδικεύονται στην παροχή υπηρεσιών επενδυτικής μετανάστευσης, οι περισσότεροι επενδυτές επιλέγουν ακίνητα υψηλότερης αξίας. Εκτιμούν μάλιστα, ότι οι συνολικές επενδύσεις ξεπερνούν ενδεχομένως, ακόμα και τα 3 δισ. ευρώ.
Οι Κινέζοι αποτελούν την κυρίαρχη επενδυτική ομάδα, έχοντας λάβει το 66,5% των αδειών, ή 6.405 άδειες. Ωστόσο, το μερίδιό τους έχει υποχωρήσει σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία, όταν είχαν φτάσει να εκδίδουν σχεδόν το 75% των αδειών, που είχαν χορηγηθεί. Πρόκειται για μια εξέλιξη που συνδέεται ασφαλώς με το ξέσπασμα της πανδημίας. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς «βλέπουν» στην εξέλιξη αυτή και γεωπολιτικούς λόγους, καθώς την τελευταία διετία καταγράφεται αυξημένη επιρροή των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ταυτόχρονα, μια σχετική υποχώρηση του κινεζικού παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση, το κατά πόσο έχει βάση κάτι τέτοιο και δεν αποτελεί απλώς μια θεωρία, θα αποτυπωθεί στην πορεία του προγράμματος της Χρυσής Βίζα τόσο φέτος, όσο και τα επόμενα χρόνια, όταν η πανδημία δεν θα αποτελεί πλέον καθοριστικό παράγοντα. Μετά τους Κινέζους, οι δύο πιο ενεργές ομάδες επενδυτών προέρχονται από την Τουρκία και την Ρωσία, με 605 και 576 άδειες αντίστοιχα.
Το 2021 χορηγήθηκαν 1.035 νέες άδειες, αριθμός υψηλότερος κατά 10,3% συγκριτικά με τις 938 άδειες του 2020. Δεν αποκλείεται πάντως το νούμερο αυτό να αυξηθεί περαιτέρω, μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτημάτων για την έκδοση νέων αδειών που κατατέθηκαν εντός του 2021, χωρίς να έχουν ακόμα χορηγηθεί. Πάντως, η πανδημία έχει περιορίσει σημαντικά τις σχετικές επενδύσεις, τουλάχιστον σε σύγκριση με την διετία 2018 – 2019. Τότε είχαν εκδοθεί συνολικά 5.428 νέες άδειες, δηλαδή πάνω από το 50% του συνολικού αριθμού των αδειών διαχρονικά. Ειδικότερα, 1.893 άδειες είχαν χορηγηθεί το 2018 και σχεδόν διπλάσιες, δηλαδή 3.535 είχαν χορηγηθεί το 2019, έτος-ρεκόρ.
Η επιτυχία αυτή είχε αποτυπωθεί και στις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το 2019 είχαν εισρεύσει συνολικά 1,45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά, ή 883 εκατ. ευρώ, αφορούσαν επενδυτές εκτός Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος της Χρυσής Βίζα. Κατά το εννεάμηνο του 2021 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων διαμορφώνονται σε σχεδόν 800 εκατ. ευρώ, αριθμός αυξημένος κατά 34,7% σε σχέση με τα μόλις 592 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2020.