Χρηματιστήριο: Τι σηματοδοτεί η αντίδραση της ΔΕΗ

Το ξεκίνημα της αγοράς βρίσκει τον γενικό δείκτη να ενισχύεται σχεδόν 0,7% στις 879 μονάδες, με την ΔEH σε ρόλο πρωταγωνιστή

Όλα τα βλέμματα στο Χρηματιστήριο έχουν πέσει και σήμερα στη ΔΕΗ, καθώς μεγάλα επενδυτικά σπίτια, όπως η Blackrock, είναι από αυτά που θα δηλώσουν παρόν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

 

Οι νέες μετοχές εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται αρχές Νοεμβρίου.

Το ξεκίνημα της αγοράς βρίσκει τον γενικό δείκτη να ενισχύεται σχεδόν 0,7% στις 879 μονάδες, με την ΔEH σε ρόλο πρωταγωνιστή, μαζί με την Πειραιώς και την Alpha.

Kέρδη 1,3% για την Alpha, στο 1,11 ευρώ, πάνω από 3% ανακάμπτει η ΔΕΗ, που πλησιάζει τα 8,30 ευρώ, με την αγορά να τοποθετείται διαφορετικά σήμερα, μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου κατ’ ελάχιστον 750 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΕ επιστρέφει στα 2,5 ευρώ, η Eurobank στα 0,82 ευρώ και η Πειραιώς στο 1,38 ευρώ, με άνοδο πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.

Η αγορά φαίνεται να ακολουθεί την τάση των ξένων χρηματιστηρίων. Οι ευρωπαϊκές αγορές αξιολογούν θετικά το γεγονός ότι είτε ο ένας πόλος, οι Σοσιαλδημοκράτες, είτε ο έτερος πόλος, οι Χριστιανοδημοκράτες, μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, με το σενάριο των πρώτων να κερδίζει έδαφος με συμμετοχή των Φιλελεύθερων και των Πράσινων.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα, δηλαδή μέσα στο επόμενο τρίμηνο αντί των… 170 ημερών που είχε χρειαστεί ο σχηματισμός της τελευταίας κυβέρνησης με την Ανγκέλα Μέρκελ.

Έντονα ανοδικά κινούνται και τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μία μέρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία και τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου παίρνει την ανηφόρα, στα 75 – σχεδόν- δολάρια το βαρέλι.

Η ερμηνεία που δίνουν οι αγορές είναι ότι ακόμα κι αν σχηματίσουν κυβέρνηση οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς, μικρές θα είναι οι αποκλίσεις από την προηγούμενη διακυβέρνηση της Ανγκέλα Μέρκελ, ενώ ο ίδιος υπήρξε στην τελευταία κυβέρνηση συνασπισμού, υπουργός Οικονομικών.

Από εκεί και πέρα, η τιμή του πετρελαίου παίρνει πάλι την ανηφόρα, ανεβάζοντας το ενεργειακό κόστος και απειλώντας τον πληθωρισμό που με τη σειρά του υποθηκεύει την ανάκαμψη της οικονομίας στην μετά covid εποχή.