Σε περίοδο μεγάλης αστάθειας εισέρχονται οι αγορές και βεβαίως το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τη συντονισμένη αντίδραση της Δύσης για κυρώσεις στο καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν προκαλούν απόνερα και επιπτώσεις.
Η προσοχή είναι εστιασμένη στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας στα σύνορα της βαλλόμενης χώρας με την Λευκορωσία, αλλά οι αγορές διαπιστώνουν μια τεράστια τρύπα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα διεθνώς, μετά την αποβολή των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT.
Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκκίνησε σήμερα, Δευτέρα όπως ήταν αναμενόμενο, πτωτικά, στα επίπεδα των 891 μονάδων και με απώλειες 3,9%. Η τάση είναι πτωτική με κίνηση προς τα κάτω και χωρίς να υπάρχει διάθεση πρόβλεψης για τα επίπεδα που θα μπει «στοπ», σημειώνουν χρηματιστές. Πτώση λίγο πάνω από 1% προς το παρόν για τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, ενώ πιέσεις βγαίνουν για μία ακόμα συνεδρίαση στα ενεργειακά χαρτιά του Χ.Α. Στα 8,24 γλιστράει η ΔΕΗ με απώλειες πάνω από 2%, – 2,4% τα ΕΛΠΕ και πάνω από 2% οι απώλειες για την Τέρνα Ενεργειακή.
Πτώση σχεδόν 5% για τις τράπεζες, με την ΕΤΕ στο -5,8%, την Eurobank στο -4,4%, ίδιο ποσοστό πτώσης και για την Alpha και 5,7% οι απώλειες για την Πειραιώς. Ο Φουρλής στο -4%, κάτω από τα 4 ευρώ και πάνω από 4% οι απώλειες για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
«Βουτιά» και στην Ευρώπη
Πάντως, στην Ευρώπη, στις 10:10 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,1%. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 2,0%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,9%.
Η εικόνα των αγορών και σήμερα δείχνει απογοητευτική, ειδικά μετά τα οικονομικά μέτρα που επέβαλε στην Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, όπως το SWIFT, το διεθνές σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία, κατά το Bloomberg, μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις Lehman Brothers προκειμένου να καλυφθούν οι ανοιχτές θέσεις των ρωσικών τραπεζών, αλλά και της κεντρικής τράπεζας στο παγκόσμιο χρηματο/οικονομικό σύστημα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, τουλάχιστον, όπως θα τα ανέμενε ο πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία, αφού συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα ο πόλεμος.
Οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν τη Δύση εναντίον τους, βλέποντας για πρώτη φορά, π.χ., η Σουηδία να σπάει την ουδετερότητά της και να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, η Γερμανία να ανακοινώνει για πρώτη φορά εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ταυτόχρονα, η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκει άλλες λύσεις ως προς την προμήθειά της με αέριο, αν και η τιμή του φυσικού αερίου έχει σπάσει τα επίπεδα των 114,5 δολ. και η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε στην Ασία τα 103 δολ. το βαρέλι. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει αυξήσει τα επιτόκια του ρουβλιού στο 20%, για να κρατήσει ρευστό στα ταμεία της, ενώ σε σχέση με το δολάριο το άλλοτε «κόκκινο νόμισμα» έχει φτάσει στο… 118!