Χρηματιστήριο: Πάνω από 2% η πτώση – Κάτω από τις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ανασφάλεια στους επενδυτές προκάλεσαν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις

Ανασφάλεια στους επενδυτές προκάλεσαν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και δεν είναι τυχαίο ότι η άνοδος από τα φετινά χαμηλά ξεκίνησε μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις από την κυβέρνηση για εξάντληση της τετραετίας, αναφέρει σε σχόλιό της η Beta Χρηματιστηριακή μετά τη βουτιά 2,11% του Γενικού Δείκτη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με κλείσιμο στις 849,23 μονάδες, γκρεμίζοντας όλη την προσπάθεια της εβδομάδας για κλείσιμο πάνω από τις 870. Όπως και να έχει, οι επόμενες ημέρες θα είναι περισσότερο διαφωτιστικές για το αν τελικά η ανησυχία αυτή έχει βάση ή είναι μια ακόμα υπεραντίδραση κατά την προσφιλή τακτική του ΧΑ σε καταστάσεις που έχουν ειδικά χαρακτηριστικά.

Σε επίπεδο εβδομάδας, η σημερινή απογοητευτική εικόνα της αγοράς, είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξει η συνολική εικόνα με τον γενικό δείκτη να κλείνει με πτώση 0,21% και από τις αρχές του χρόνου οι απώλειες να ανέλθουν σε 4,9%. είναι ότι ξαφνικά στις χώρες του Νότου της Ευρώπης, Ελλάδα και Ιταλία, δρομολογούνται πριν από τον κρίσιμο ενεργειακά χειμώνα και σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, πολιτικές εξελίξεις. Και οι αγορές, όπως είναι γνωστό, απεχθάνονται την αβεβαιότητα. Ήδη το ελληνικό 10ετές «τσίμπησε» πάνω από 3% απόδοση, ισοφαρίζοντας το ιταλικό, που επίσης αγγίζει το 3%.

Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών άγγιξαν τα 56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,7 εκατ. ήταν πακέτα, κυρίως Eurobank, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Jumbo, ΑΝΕΚ, Alpha και ΟΤΕ.

Πτώση 3,4% για τον τραπεζικό κλάδο, στις 536 μονάδες, με την Alpha να υποχωρεί 5,7%, η Πειραιώς πάνω από 4%, η ΕΤΕ πάνω από 3% και η Eurobank σχεδόν 1,5%.

Το κλίμα αβεβαιότητας που πάει να στηθεί οδήγησε σε πτώση πάνω από 2,8% την Aegean, 1,5% την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πάνω από 5% την ΔΕΗ, στα 5,82 ευρώ, 3,3% την ωCoca Cola, πάνω από 2% τα ΕΛΠΕ, πάνω από 3,5% τον Μυτιληναίο και πάνω από 3,6% τον ΟΠΑΠ.

Καλύτερη η εικόνα στην ΕΥΔΑΠ που έχει μπροστά της την γενική συνέλευση και το μέρισμα των 0,28 ευρώ και τον ΟΤΕ, που όμως, περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη από τα 16,89 στα 16,72 ευρώ.

 

 

Πηγή: Powergame.gr