Χρηματιστήριο: Οι πωλήσεις των Ελλήνων θεσμικών και το καλό σενάριο

Οι Έλληνες διαχειριστές πωλούσαν για να μη γράψουν ζημιές στο πρώτο τρίμηνο σε μία χρονιά που έχει δώσει κέρδη, ειδικά από τις τράπεζες, πάνω από 30%

Με ονόματα και… διευθύνσεις έγινε η χθεσινή μεγάλη πτώση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, αφού οι Έλληνες θεσμικοί ήταν εκείνοι που έδωσαν τον τόνο των ρευστοποιήσεων και κορύφωσαν τις πωλήσεις τους, φοβούμενοι τα χειρότερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Έλληνες διαχειριστές πωλούσαν για να μη γράψουν ζημιές στο πρώτο τρίμηνο σε μία χρονιά που έχει δώσει κέρδη, ειδικά από τις τράπεζες, πάνω από 30%. Οι πωλήσεις ήταν γενικευμένες σε όλο το ταμπλό. Η Λεωφόρος Αθηνών ακολούθησε από κοντά όσα γίνονταν στο εξωτερικό, καταγράφοντας όμως, μεγαλύτερη πτώση από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 6,42%, όταν οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης κατέγραφαν πτώση περί το 4%.

Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, η Ρωσία δεν μπήκε απλά σε δύο περιοχές όπως ακουγόταν και ίσως όπως είχαν τιμολογήσει οι αγορές. Έκανε γενικευμένη εισβολή απειλώντας συνολικά την Ουκρανία. Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δεν είχε τιμολογηθεί αλλά δημιουργεί και έντονες ανησυχίες. Άλλωστε, με εξαίρεση τις ΗΠΑ που μιλούσαν για γενικευμένη εισβολή των Ρώσων, στον υπόλοιπο κόσμο δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο Πούτιν θα το τολμούσε.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βυθίστηκε και σε μία συνεδρίαση έχασε την άνοδο όλης της χρονιάς, σε επίπεδο γενικού δείκτη, φτάνοντας στον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών. Έκλεισε κάτω από τον 200άρη, που εντοπιζόταν περί τις 900 μονάδες. Αν δεν κρατήσει και επιβεβαιώσει τη διάσπαση, σημειώνουν οι αναλυτές, «τότε θα μπορούσαμε να δούμε και χαμηλότερα επίπεδα. Ο τζίρος στα ύψη (πάνω από 160 εκατ. ευρώ) και μετά από καιρό είδαμε να έχουμε εμείς μεγαλύτερες απώλειες από τις ευρωπαϊκές αγορές».

Σημειώνεται ότι χθες, η Merit πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και στο πρωινό της σχόλιο σημείωνε πως είναι θετική για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ σε πτώση μεγαλύτερη του 10% και για τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής σε πτώση μεγαλύτερη του 15%. Η εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι πως οι κυκλικές μετοχές (τράπεζες, εμπόριο, βιομηχανία) είναι πιο ευάλωτες σε αυτό το περιβάλλον.

Κατά τα άλλα, η εκτίμηση από τραπεζικές χρηματιστηριακές εταιρείες εκτιμάται ότι η πτώση θα μπορούσε να εκτονωθεί μεταξύ των 850 – 875 μονάδων.

Παίζει ρόλο επίσης, η πληροφορία που μετέδωσαν τα ξένα μέρα ενημέρωσης, επικαλούμενα Αμερικανούς αναλυτές, ότι το Κίεβο θα μπορούσε να πέσει μέσα 72 ώρες, που σημαίνει ότι η εισβολή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο που τα χρηματιστήρια είναι κλειστά.

Το ιδανικό σενάριο, σύμφωνα με πηγές στην Eurobank, θα ήταν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς και το μέλλον της Ουκρανίας, αίροντας μια σημαντική αβεβαιότητα από τις αγορές, η οποία έχει παρασύρει σε κούρσα ανόδου πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αλλά και αγροτικά προϊόντα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα μειώσει τα εισοδήματα και τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών, τη στιγμή που φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ της πανδημίας.