Quantcast

Χρηματιστήριο: Νέος γύρος ανησυχίας από τις φήμες για επιτόκια – ενέργεια

Νευρικότητα, έλλειψη εμπιστοσύνης, ανησυχία και βραχυπρόθεσμες κινήσεις είναι η νέα καθημερινότητα της αγοράς που λειτουργεί χωρίς κατεύθυνση και με μικρούς στόχους

Νευρικότητα, έλλειψη εμπιστοσύνης, ανησυχία και βραχυπρόθεσμες κινήσεις είναι η νέα καθημερινότητα της αγοράς που λειτουργεί χωρίς κατεύθυνση και με μικρούς στόχους. Το Χρηματιστήριο Αθηνών διερευνά τα περιθώρια επιστροφής του πάνω από τις 800 μονάδες, στηριζόμενο σε μετοχές που πραγματικά αποδίδουν στους κατόχους τους, όπως ο ΟΠΑΠ που τη Δευτέρα κόβει το δικαίωμα στο μέρισμα των 50 λεπτών (47 λεπτά καθαρό). Περί τις 797 – 799 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με την Πειραιώς στο +1%, την Άλφα να υποχωρεί οριακά, την ΕΤΕ στα 2,82 με κέρδη 0,4% και την Eurobank αμετάβλητη στα 75 λεπτά.

Εκτός από τις τράπεζες πάνω από 1,9% η αντίδραση στην Ιντρακόμ, στο 1,60 ευρώ και ξεκίνημα πάνω από τα 2,31 ευρώ για την Ιντρακάτ, παρά τις φήμες ότι τελικά θα υπάρξει δημόσια πρόταση, χωρίς να επιβεβαιώνεται κάτι σχετικά. Αντίδραση στα 5,46 ευρώ βγάζει και η Λάμδα, τη στιγμή που Jumbo και Μυτιληναίος υποχωρούν και μαζί τους ο ΟΠΑΠ, στα 14,32, με τα υψηλά έτους να εντοπίζονται πάνω από τα 14,50 ευρώ. Άνευρη αντίδραση και στον ΟΤΕ, στα 16,31 ευρώ. Στα 2,80 η Cenergy με κίνηση άνω του 1% και 1,18% η αντίδραση στη ΔΕΗ, στα 5,15 ευρώ, καθώς δημιουργεί αισιοδοξία η έκτακτη γ.ς. της 3ης Αυγούστου για την επαναγορά ιδίων μετοχών.

Πάντως, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο θα αυξήσει κατά 75 ή 100 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο του ευρώ, προκαλεί νέες αναταραχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινούνται και σήμερα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Παρά το γεγονός ότι η Wall μαζεύτηκε χθες στο κλείσιμο με τον S&P 500 να κλείνει μιαν ανάσα πριν από τις 3.800 μονάδες (3.790 στο κλείσιμο), οι ανησυχίες υπάρχουν. Οι αγορές «ψάχνονται» για το ύψος αύξησης των επιτοκίων από την Fed την επόμενη εβδομάδα, κάποιοι μιλούν και για 100 μονάδες βάσης. Ανησυχούν για τον πληθωρισμό που στις ΗΠΑ με το 9,1% βρίσκεται σε υψηλά 41 ετών. Τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις αμερικανικές τράπεζες να ανακοινώσουν πτώση κερδών στο β’ τρίμηνο.

Στην Ευρώπη, κυριεύει ο τρόμος τις αγορές για το ενδεχόμενο να διακόψει οριστικά τη ροή του φυσικού αερίου η Ρωσία μετά τις 21 Ιουλίου, κάνοντας πλάνα για την αντιμετώπιση ενός παγερού και φτωχού χειμώνα. Στην Ευρώπη, επίσης, υπάρχει σφοδρή ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με το ιταλικό χρηματιστήριο να σημειώνει βουτιά πάνω από 3%, αν και το 10ετές ομόλογο σήμερα υποχωρούσε στα επίπεδα του 3,3%.

 

Πηγή: Powergame.gr