Με απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 873,10 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 1,54%. Η αγορά από την έναρξη της συνεδρίασης και στην ανακοίνωση της επερχόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ διέσπασε τις 886 μονάδες κάτι που ενεργοποίησε έξοδο χαρτοφυλακίων από βραχυπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις και το αρνητικό momentum ανατροφοδοτήθηκε μέσα στην ημέρα από φήμες στην αγορά για επερχόμενες ΑΜΚ και άλλων εισηγμένων εταιρειών.
Όσον αφορά την ΔΕΗ και την χτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης σχετικά με την ΑΜΚ ποσού τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων ευρώ η απομείωση της τιμής στο ταμπλό είναι μάλλον αποτέλεσμα των δυνάμεων εξισορρόπησης αυτής στα νέα επίπεδα βάσει ΑΜΚ και μελλοντικής αποτίμησης της εταιρείας με τη μετοχική αναδιάρθρωση, και όχι κάποιας έντονης ρευστοποίησης λόγω κακών προσδοκιών για την πορεία της.
Αυτό που δεν γνωρίζει η αγορά και είναι πιθανόν και στις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας να προσθέσει περαιτέρω πιέσεις στην μετοχή είναι η τιμή της αύξησης με τους αναλυτές να υπολογίζουν ότι η τιμή αυτή θα κυμανθεί σε ένα εύρος μεταξύ των 6,5 ευρώ με 8,7 ευρώ, ανάλογα το ποσοστό που θα κρατήσει το Υπεραταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και το τελικό ποσό της αύξησης.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το μεν ΤΑΙΠΕΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην αύξηση, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του να οδηγείται σε απομείωση, ενώ το Υπερταμείο, αναμένεται να ασκήσει κατά πάσα πιθανότητα μερικώς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση. Στόχος σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση είναι να οδηγηθούν σε μείωση της συμμετοχής σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority) με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί.
Πληροφορίες θέλουν μετά την ΑΜΚ, το Υπερταμείο να απορροφά το υπόλοιπο της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η συνολική συμμετοχή του Δημοσίου αναμένεται να καταλήξει στα επίπεδα του 34%. Οι νέες μετοχές προβλέπεται ότι θα προσφερθούν σε διεθνείς θεσμικούς αλλά και σε Έλληνες, με προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους. Στόχος σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση στους αναλυτές είναι να επιτευχθεί μεγαλύτερη, πιο ενεργή μετοχική διάρθρωση και ρευστότητα. Η κατανομή των νέων μετοχών και η τελική τιμή θα εγκριθούν από το ΔΣ της εταιρείας.
Με την σημερινή πτώση της ΔΕΗ ήταν φυσιολογικό όλος ο ενεργειακός κλάδος να πρωταγωνιστήσει στην πτώση ενώ ακολούθησε ο κατασκευαστικός κλάδος ο οποίος πιέστηκε ιδιαίτερα στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης με την ΓΕΚ Τέρνα να προχωρά το μεσημέρι σε διάψευση της φημολογίας ότι μελετά το ενδεχόμενο υλοποίησης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και σε συνέχεια σχετικών ερωτημάτων μετόχων της εταιρείας, να δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας τέτοιος σχεδιασμός, καθώς η εταιρεία διαθέτει ήδη ικανή κεφαλαιακή βάση να ανταποκριθεί στο επενδυτικό της πρόγραμμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΜΚ της ΔΕΗ αποτελεί την τρίτη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων αντίστοιχου βεληνεκούς που πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, ανεβάζοντας τον σχετικό λογαριασμό των φετινών αντλήσεων κεφαλαίου από το Χ.Α. σε πάνω από 3 δις ευρώ.
Μέσα σε όλη αυτή την ειδησεογραφία της ημέρας η αγορά δεν έλαβε καθόλου υπόψιν της την σημερινή αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 στην οποία προχωρά και η Fitch Solutions, τονίζοντας πως το 2021 θα αποτελέσει το έτος όπου η χώρα σημειώσει την ταχύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ενώ προβλέπει πως και το 2022 θα είναι ένα πολύ ισχυρό έτος για την ελληνική οικονομία. Όπως επισημαίνει, προβλέπει πως η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2021 θα κινηθεί στο 6,3%, μετά από συρρίκνωση 8,2% το 2020, που αποτελεί και το καλύτερο story ανάπτυξης της χώρας εδώ και 40 τουλάχιστον χρόνια. Η πρόβλεψή της για το 2021 αναθεωρήθηκε από το 6,0% προηγουμένως, μετά την ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας κατά 16,2% σε ετήσια βάση (3,4% σε τριμηνιαία) το β’ τρίμηνο αλλά και το ισχυρό α’ τρίμηνο, κάτι που εντυπωσίασε την αγορά και ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες κατά 1,65% και στις 2.107,40 μονάδες, η Βιοχάλκο με 2,77% και η Jumbo με 0,71% και Σαράντης με 0,68% ήταν οι μόνες μετοχές με θετικό πρόσημο. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες εκτός της ΔΕΗ η οποία έκλεισε με -11,53% η Μυτιληναίος με 3,1% και ο ΟΤΕ με 2,89% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% η Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και ΑΔΜΗΕ με την ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Aegean, Coca Cola, Motor Oil, Τιτάνα, Alpha bank και Πειραιώς.
Ο τζίρος ανήλθε στα 98,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 36,4 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,9 εκατομμύρια τεμάχια.