Χρηματιστήριο: Με απώλειες 0,15% η εκκίνηση στις 1.024 μονάδες

Σήμερα η FED συνεδριάζει για να αυξήσει τα επιτόκια (εκτ. +0,25%) ενώ την προσεχή Πέμπτη είναι η σειρά της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο παρέμβασης πιθανότατα κατά 0,50%

Σήμερα η FED συνεδριάζει για να αυξήσει τα επιτόκια (εκτ. +0,25%) ενώ την προσεχή Πέμπτη είναι η σειρά της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο παρέμβασης πιθανότατα κατά 0,50%. Ταυτόχρονα, με υψηλό επιδραστικό βαθμό στις αγορές, η σημαντική υποχώρηση του παραγώγου φυσικού αερίου TTF στα 53 ευρώ σε μια πολύ κρίσιμη εποχική στιγμή για τις οικονομίες είναι μια ακόμα θετική εξέλιξη για την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και εν συνεχεία του πληθωρισμού. Ωστόσο, εκφράζεται η άποψη για τη συνέχιση της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων και την περιοριστική πολιτική μετά την διαπίστωση των αντοχών της οικονομίας προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός.

Επίσης, οι ανακοινώσεις των οικονομικών μεγεθών του δ’ τριμήνου συνεχίζονται στις ΗΠΑ με κυριότερες αυτές των Caterpillar, Exxon Mobil, McDonalds, Pfizer, Spotify, AMD, Amgen, Snap, Mondelez (31/01) Meta (01/02), Bristol-Myers Squibb, Merck, Estee Lauder, Google, Apple, Amazon, Ford, Qualcomm και Starbucks (02/02).

Στο πλαίσιο αυτό, μάλλον ψυχρό και απογοητευτικό το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τις απώλειες άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας στην Wall με τον S&P να υποχωρεί και πάλι στα όρια των 4.000 μονάδων (4.017). Πτώση σχεδόν 0,5% στα βασικά χρηματιστήρια της Ευρώπης και γύρισμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες στην εκκίνησή του 0,15% στις 1.024 μονάδες. Στα 12,58 ευρώ ενισχύεται στο ξεκίνημα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στα 20,50 σκαρφαλώνει η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Συνεχίζονται εντολές αγορών προς την περιοχή του 1,22 ευρώ για την Alpha Bank, στα 4,36 ευρώ ενισχύεται η ΕΤΕ, στο 1,20 ευρώ η μετοχή της Eurobank με απώλειες μόλις 0,12% και εντολές στην Πειραιώς που την οδηγούν στο 1,8850 ευρώ. Η δυναμική είναι ισχυρή και όπως φάνηκε από χθες υπάρχουν διορθώσεις στις μετοχές ενδοσυνεδριακά. Στο 1% η υποχώρηση για την ΔΕΗ, 0,6% για τη Mytilineos, $1,4 για την Ελλάκτωρ, 0,51% για τα ΕΛΠΕ, 0,65% για την Λάμδα, 0,79% για την ΜΟΗ.

Κατά τα άλλα, πάνω από τα 15 ευρώ επιστρέφει ο ΟΤΕ και κέρδη πάνω από 1% από την Coca Cola. H τάση που υπάρχει στην αγορά πάντως, δεν θυμίζει σε τίποτα την ανασφάλεια και την ανησυχία που έχει βγει στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την Ασία την Τρίτη. Μάλιστα, η εναλλαγή προσήμου στον Γενικό Δείκτη Τιμών, που πλέον περνάει και τις 1020 μονάδες δείχνει αντοχή και επιμονή στον στόχο παραμονής άνω των 1.000 μονάδων.

 

Πηγή: Powergame.gr