Χρηματιστήριο: Ήπια ανάκαμψη – Υποχωρεί το 10ετές

Με επιφυλάξεις και ανησυχία για bear trap στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τους επενδυτές να μην ανοίγονται εύκολα, ενδεικτικό του πόσο τραυματισμένη είναι η επενδυτική ψυχολογία

Με επιφυλάξεις και ανησυχία για bear trap στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τους επενδυτές να μην ανοίγονται εύκολα, ενδεικτικό του πόσο τραυματισμένη είναι η επενδυτική ψυχολογία.

Εκλογολογία και Fitch την ερχόμενη Παρασκευή κρίνουν το momentum με την προσοχή της αγοράς και στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι. Από την άλλη ο πήχης των προσδοκιών από την Fitch, είναι μάλλον χαμηλός και η αγορά αρκείται στον οδικό χάρτη που έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το Ευρωκοινοβούλιο μιλώντας για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Στις 790 μονάδες αντιδρά ο Γενικός Δείκτης Τιμών σε μία ακόμα κίνηση που δεν πείθει, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό 10ετές υποχωρεί στο 3,39%. Στα 2,81 ευρώ ενισχύεται η ΕΤΕ, στα 74 λεπτά η Eurobank, στα 83 η Πειραιώς και στα 75 η Alpha με κέρδη μεταξύ 2,5% – 4%. Στις 458 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης που θέλει να ξεφύγει από τα χαμηλά 17 μηνών και οι συστημικές είτε από τα χαμηλά έτους (Alpha, Eurobank), είτε από τα ιστορικά χαμηλά (Πειραιώς). Πάνω από τα 5ευρώ επανέρχεται η ΔΕΗ, στα 3,34 ευρώ η Βιοχάλκο που θέλει να ξεφύγει από τα χαμηλά έτους. Πάνω από 2,7% η αντίδραση στην Ιντρακάτ, στα 2,28 ευρώ, στο 1,54 ευρώ ενισχύεται κατά 1,3% η Ιντρακόμ, με την αγορά δυσαρεστημένη που δεν γίνεται δημόσια πρόταση στα 2,95 ευρώ των εφοπλιστών για την Ιντρακόμ. Στα 5,22 ευρώ η Λάμδα εν αναμονή της έκδοσης του πράσινου ομολογιακού μέχρι 230 εκατ. Ευρώ. Κέρδη 3,4% για τον Μυτιληναίο, στα 13,24, 1,7% η αντίδραση στον ΟΠΑΠ και 1% στον ΟΤΕ.

Κατά τα άλλα, τα στοιχεία για αύξηση στις παραγγελίες της γερμανικής οικονομίας ενθαρρύνουν τους επενδυτές στην Ευρώπης, με τις αγορές να κάνουν rebound και με κέρδη πάνω από 2% και τον Dax στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να καλύπτει μέρος του χαμένου εδάφους που έφερε το χθεσινό sell off της απελπισίας με κίνηση πάνω από τις 12.630 μονάδες. Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας πέρα από την απότομη πτώση στην τιμή του πετρελαίου που έφτασε να κάνει πράξεις κάτω και από τα 100 δολάρια το βαρέλι, οι επενδυτές ανησυχούν. Ανησυχούν από την κούρσα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που βρίσκεται στα 400 ευρώ και την τιμή του φυσικού αερίου που κινείται στα 173 ευρώ η μεγαβατώρα. Ο φόβος της ύφεσης για την επόμενη χρονιά, ενδεχομένως και στα τελευταία 3μηνα του 2022 είναι υπαρκτός, όσο η εξάρτηση από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο παραμένει ισχυρή. Η Ευρώπη είναι ανέτοιμη για να υιοθετήσει νέες ήπιες μορφές ενέργειας, κάτι που για μία ακόμα φορά ανέδειξε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από το συνέδριο του Economist, αλλά και η Goldman Sachs που με έκθεσή της προβλέπει ότι η ομαλοποίηση στις αγορές ενέργειας μπορεί να έρθει από το μακρινό 2025. Μέχρι τότε οι Ρώσοι θα συνεχίζουν να εκβιάζουν την Ευρώπη και τη Γερμανία με διάφορα προσχήματα (π.χ. συντήρηση αγωγών που πρέπει να μείνουν κλειστοί) αν δεν διακόψουν εντελώς την ροή.

 

 

Πηγή: Powergame.gr