Χρηματιστήριο: Έβγαλε αντίδραση με τράπεζες και blue chips

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρέθηκε να σκαρφαλώνει στις 871 μονάδες, επίπεδα τα οποία έχασε στη συνέχεια, κλείνοντας στις 867,80 μονάδες

Mε δυσκολία μεν, αποφασιστικότητα δε, σε μετοχές, όπως ο Μυτιληναίος, η ΕΤΕ, Η Alpha, η Coca Cola και ο ΟΠΑΠ, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρέθηκε να σκαρφαλώνει στις 871 μονάδες, επίπεδα τα οποία έχασε στη συνέχεια, κλείνοντας στις 867,80 μονάδες και με κέρδη 0,98%. Το ίδιο μικρές ανοδικές κινήσεις σημειώνουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αλλά και η Wall με παρήγορο γεγονός ότι ο S&P θέλει να απομακρυνθεί από τις 4.000 μονάδες.

Από εκεί και πέρα αντίδραση βγήκε στην Alpha, στα 0,936 ευρώ, χωρίς να πείθει για τη συνέχεια με σχεδόν 12 εκατ. τεμάχια. Πάνω από 25 η αντίδραση στην Εθνική, στα 3,31 ευρώ, 1,3% τα κέρδη που αποκόμισε η Eurobank, στα 90 λεπτά και χαμηλή πτήση για την Πειραιώς, στο 1,21 ευρώ.

Στα 9,42 και απώλειες για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παρά την είσοδο σε ποσοστό 5,01% της Helikon, αλλά και για την Τέρνα Ενεργειακή που σκόνταψε πάνω από τα 17,24 ευρώ, διακινώντας ωστόσο πάνω από 101 χιλιάδες κομμάτια. Έκπληξη το γύρισμα του ΟΤΕ, μετοχή στην οποία οι όγκοι έχουν αυξηθεί, αγγίζοντας τις 800 χιλιάδες κομμάτια, χάνοντας τα 17 ευρώ. Κέρδη περί το 2,5% για τον ΟΠΑΠ, στα 13,39 ευρώ, πάνω από 2% τα κέρδη για τον Μυτιληναίο, που έχει χτίσει βάση πάνω από τα 16 ευρώ με 519 χιλιάδες τεμάχια όγκο. Νέα αντίδραση για την Coca Cola, στα 21,25 ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 2,5 μήνες, 1,8% τα κέρδη για την ΜΟΗ και 1,27% για την Βιοχάλκο που πλησιάζει τα 4 ευρώ εν μέσω φημών για placement.

Τι συμβαίνει με τη μετοχή της ΔΕΗ;

Και πάλι προβληματίζει η μετοχή της ΔΕΗ. Πάντως, απάντηση δεν μπορεί να δοθεί προς το παρόν, κυρίως διότι η πορεία της μετοχής μοιάζει με αυτή της αγοράς που από τις 21 Απριλίου και μετά, δηλαδή, τότε που ο δείκτης πάτησε τις 950 μονάδες, άρχισε η κάτω βόλτα. Ήταν η ίδια περίοδος που η μετοχή της Εθνικής είχε ξεπεράσει τα 4 ευρώ. Προφανώς στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι άλλες μεγάλες αγορές της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, καθώς υφίστανται το σοκ της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία και την κούρσα των ενεργειακών προϊόντων με την τιμή του πετρελαίου να ίπταται πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια περίοδο οι απώλειες για τον γενικό δείκτη προσεγγίζουν το 10% και για την ΔΕΗ ξεπερνούν το 21%. Ακόμα και σήμερα, η ΔΕΗ δεν κατάφερε να κρατήσει τα 6,55 ευρώ, επίπεδα τα οποία λειτούργησαν ως σήμα για ρευστοποιήσεις σε σχετικά καλύτερη αποτίμηση για τα hedge funds που έχουν ενεργοποιήσει τον «μηχανισμό» του stop loss. Το χαρτί υποχώρησε, αλλά διατήρησε το θετικό πρόσημο (0,48% τα κέρδη), στα 6,33 ευρώ με μεγάλο όγκο που άγγιξε τα 2 εκατ. τεμάχια. Ανησυχητικό για τη ΔΕΗ ότι στο κλείσιμο έμειναν ανεκτέλεστα προς πώληση άλλες 40 χιλιάδες κομμάτια.