Γύρω από τον εαυτό του περιστράφηκε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Παρασκευή, κλείνοντας με οριακά θετική μεταβολή (0,06%) στις 915,99 μονάδες και τζίρο, ιδιαίτερα χαμηλό, στα 46,58 εκατ. ευρώ και πτώση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα πάνω από 40%.
Για ποιο λόγο οι επενδυτές κατέβασαν ταχύτητα; Σε μία τόσο απρόβλεπτη περίοδο (πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση), ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κατορθώνει να κλείσει την εβδομάδα με κέρδη 1,33% και από την αρχή του χρόνου, το ΧΑ, μία από τις λίγες αγορές, φέρουν θετικό πρόσημο με άνοδο 2,54%. Στις τράπεζες επικράτησαν μεικτές τάσεις μετά το μπαράζ αγορών σε μετοχές, όπως η Eurobank και η Alpha. Την Παρασκευή ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +1,13%, Eurobank +0,97% και Εθνική +0,83% ενώ ήπια υποχώρησε η Alpha Bank -0,59%.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται επιδείνωση, με το βλέμμα στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της BoE και της Federal Reserve την ερχόμενη εβδομάδα, στις 14 και 15 Δεκεμβριου 2022.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,96% και το ιταλικό 10ετές στο 3,80% με το μεταξύ τους spread στις 16 μονάδες βάσης.
Η υψηλή αβεβαιότητα παραμένει, εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση.
Εν τω μεταξύ, στο 8,5% σταθεροποιήθηκε ο Γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) το Νοέμβριο του 2022 στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΕΛΧΑ +3,63% και ακολούθησε η Viohalco +1,35% ενώ υποχώρησαν Sarantis -2,19%, ΟΤΕ -1%.
Από σήμερα άλλωστε, 9/12, οι μετοχές της Jumbo διαπραγματεύονταν χωρίς το δικαίωμα στην έκτακτη χρηματική διανομή ύψους 0,3850 ευρώ ανά μετοχή.
Επίσης, δεν περνάει απαρατήρητη η αντίδραση στην ΔΕΗ, που πλησίασε στα 6,75, η κίνηση στα 20,40 στην Τέρνα Ενεργειακή και η αντίδραση στα 13,29 ευρώ για τον ΟΠΑΠ.
Από τα small caps, η μετοχή της Έλτον, λόγω αποτελεσμάτων, προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον με όγκο 75 χιλιάδων τεμαχίων, στα 2,27 ευρώ.
Τεχνικά, σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης απέκτησε εκ νέου απόσταση ασφαλείας από το κομβικό σημείο των 900 μονάδων το οποίο φαίνεται να λειτουργεί ως μια ικανοποιητική στήριξη στις διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών. Η γρήγορη υποχώρηση ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 900 μονάδες την περασμένη Δευτέρα αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι δικαιολογούν μια υπέρβαση πάνω από τις 920 μονάδες επίπεδο το οποίο είναι η βασική βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αν και υποχώρησαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα θεωρούνται ικανοποιητικές για τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της αγοράς και μπορούν να δώσουν την έξτρα ώθηση που χρειάζεται ο Γενικός Δείκτης για να βγει στο επόμενο ξέφωτο που θα τον οδηγήσει στις 950 μονάδες. Αν και το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο λόγω και του κλεισίματος των κερδισμένων θέσεων που σταδιακά θα αυξάνουν την προσφορά όσο η αγορά θα ανεβαίνει, το σενάριο αυτό κρατάει την πρώτη θέση στις πιθανότητες κίνησης της εγχώριας αγοράς όσο διατηρούνται ανέπαφες οι 890 – 900 μονάδες.