Χρηματιστήριο: Εισαγόμενη πτώση – Απώλειες κοντά στο 1%

Προς τρίτη μέρα απωλειών ο γενικός δείκτης του Χ.Α.

Προς τρίτη μέρα απωλειών ο γενικός δείκτης του Χ.Α. με την τάση να έρχεται από το εξωτερικό και να είναι επιβαρυντική. Νέες φωνές ακούγονται στην Ευρώπη για τον «επίμονο» πληθωρισμό που θα κλυδωνίσει την ανάπτυξη, με την Goldman Sachs να προβλέπει ότι θα χρειαστούν τρεις ακόμα αυξήσεις επιτοκίων από την Fed.

Η τάση που έρχεται στο Χ.Α. είναι εισαγόμενη, πλην όμως, καθοριστικής σημασίας για την πορεία της αγοράς, αφού αυτοί που κινούν τα νήματα στο ταμπλό και κάνουν τον μεγαλύτερο τζίρο, πάνω από 54%, είναι οι ξένοι επενδυτές. Ένα άσχημο κλίμα στο εξωτερικό, πρωτίστως επηρεάζει την επενδυτική συμπεριφορά των ξένων χρηματιστηρίων, παρατηρούν οι χρηματιστές. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της αγοράς μέχρι τα υψηλά των 1.103 μονάδων την Τετάρτη που σημαίνει ράλι σχεδόν 20% από την αρχή της χρονιάς, ενδεχομένως δικαιολογεί μία διόρθωση, παρατηρούν οι χρηματιστές. ‘Αλλωστε, σήμερα λήγουν και τα παράγωγα του Φεβρουαρίου.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί στις 1.082 μονάδες και απώλειες κοντά στο 1%, όταν στην Ευρώπη η πτώση είναι μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Σχεδόν στα 5,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος, διόλου ευκαταφρόνητος, που σημαίνει ότι περιλαμβάνει και αποκομιδή ρευστότητας, αλλά και τοποθετήσεις σε λίγο καλύτερες αποτιμήσεις.

Κοντά στο 1% η πτώση στον τραπεζικό δείκτη, με την ΕΤΕ στα 4,637 ευρώ, την Εurobank ελαφρώς θετική στο 1,31 ευρώ μετά από διήμερη διόρθωση, την Πειραιώς να υποχωρεί 1,8%, στα 2,13 και την αντίσταση άνω των 2,20 ευρώ ισχυρή τελικά και την Άλφα 1,88%, στο 1,32 ευρώ.

Ενώ το ταμπλό υποχωρεί η Αττικής και σήμερα θετική με κέρδη πάνω από 2% με το σίριαλ του παραλόγου να συνεχίζετααι… Αμετάβλητη στα 0,235 ευρώ η MIG. Πιέσεις βγαίνουν ακόμα σε Jumbo, Mytilineos, κάτω από 1%, ΟΠΑΠ πάνω από 1%, ΟΤΕ, λιγότερο, Τέρνα Ενεργειακή στα 18,45, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απώλειες 1,1%, ΔΕΗ 1,12%, κάτω από τα 8 ευρώ, 1,09% οι απώλειες στα ΕΛΠΕ, 1,88% στην ΕΧΑΕ, 1,81% στην Ιντρακάτ, στα 6,18 υποχωρεί η Lamda.

Aνοδική αναλαμπή με κέρδη μέχρι 0,5% σε Coca Cola και Aegean.