Quantcast

Χρηματιστήριο: Έγιναν καπνός 2 δισ. ευρώ σε μία μέρα

Ποιες επιχειρήσεις ηγήθηκαν των απωλειών

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν τα ομόλογα και οι μετοχές, καθώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,72% στις 862,55 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 879,17 μονάδων (-0,84%) και 859,69 μονάδων (-3,04%), ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 83,56 εκατ. ευρώ.

 

 

Ποιες επιχειρήσεις ηγήθηκαν των απωλειών

Των απωλειών ηγήθηκαν οι τράπεζες, που κατέγραψαν βουτιά 3,59%, κλείνοντας στις 567,37 μονάδες. Την ίδια ώρα, το αρνητικό κλίμα επιβαρύνθηκε από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 41 χρόνια στο 8,6%.

Σε μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση το ΧΑ ακολούθησε την αρνητική πορεία των ευρωπαϊκών με τους βασικούς δείκτες και τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Να σημειωθεί ότι πολλοί επενδυτές δεν ήθελαν να μείνουν στην αγορά ενόψει της αργίας της Δευτέρας, δεδομένου ότι τα ξένα χρηματιστήρια θα βρίσκονται σε λειτουργία.

Ακόμα χειρότερα είναι η εικόνα του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου που θύμισε εποχές μνημονίων, καλπάζοντας την Παρασκευή μέχρι το 4,31%. Μαζί με το ιταλικό που άγγιξε το 3,7%, Ελλάδα και Ιταλία «στοχοποιούνται» λόγω υψηλού χρέους.

Το χάσμα στα ομόλογα

Σημειώνεται ότι το χάσμα των αποδόσεων μεταξύ του 10ετούς ιταλικού ομολόγου και των αντίστοιχου γερμανικού συνέχισε να διευρύνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, φτάνοντας στις 226 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα η απόκλιση – που αποτελεί βασικό δείκτη μέτρησης κινδύνου στην ευρωζώνη – να προσεγγίζει την περιοχή των 250 μονάδων βάσης. Πρόκειται για ένα επίπεδο που κατά το παρελθόν έχει χαρακτηριστεί ως «επικίνδυνη ζώνη», επίπεδο που οι υπεύθυνοι είχαν προηγουμένως επισημάνει ως «επικίνδυνη ζώνη», που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την ανάγκη για λήψη έκτακτων μέτρων από την πλευρά της ΕΚΤ.

Θα πρέπει να σημειωθεί η σημερινή συνεδρίαση με τη βουτιά που σημείωσε έκοψε 2 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Οι τράπεζες μέσα στην εβδομάδα σημείωσαν πτώση 8,12% και ο ΓΔ 3,8%. Η αγορά πέρασε και πάλι σε αρνητικό πρόσημο από την αρχή του χρόνου με πτώση 3,45%. Σε χαμηλά 19 μηνών έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ, 4 πτωτικές συνεδριάσεις για τη Βιοχάλκο και νέα πίεση στις τράπεζες με την Alpha στο -4,4%, την Εθνική -3% τη Eurobank και την Πειραιώς 3,2 και 3,7%, αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, οι κεφαλοποιήσεις φέρνουν το ΟΤΕ στην πρώτη θέση με 7,6 δισ., ακολουθεί η Coca Cola με 7,5 δισ. και ο ΟΠΑΠ με 4,9 δισ.

Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ βρίσκεται κάτω από αυτή του Μυτιληναίου με 2,2 έναντι 2,3 δισ. ευρώ.

Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Jumbo, Quest, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο. Η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΧΑ ξεπέρασε το 2%, ενώ εκείνη των Motor Oil, Aegean και ΟΛΠ το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Λάμδα, Titan και Ελλάκτωρ, ενώ ο Σαράντης έκλεισε με κέρδη 1,80%.