Επιβεβαιώνεται η δυσκολία διάσπασης της αντίστασης των 960 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών μετά το χθεσινό ράλι, που αφορούσε κυρίως στις τράπεζες, να κινείται… νότια και με επιλεκτικές ρευστοποιήσεις από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης.
Η αγορά αν και ξεκίνησε περί τις 963 μονάδες, ελαφρώς ανοδικά, γρήγορα γύρισε, αλλά λελογισμένα, στις 958 μονάδες και οριακά αρνητική ποσοστιαία μεταβολή.
Από την άλλη, η συζήτηση για τα επιτόκια είναι μάλλον προσχηματική, όπως διατείνονται παράγοντες της αγοράς. Με το γαλλικό ομόλογο να… ίπταται στο 0,70% και το αντίστοιχο γερμανικό στο 0,23%, η συζήτηση για τα επιτόκια και το πόσο προβληματική καθίσταται η ελληνική οικονομία σε ένα παροδικό φαινόμενο, όπως ο πληθωρισμός, μάλλον παίρνει διαστάσεις υπερβολικές. Το ζήτημα είναι ότι οι δεκαετείς αυτοί τίτλοι πριν από μερικές ημέρες είχαν αρνητική απόδοση, που σημαίνει ότι οι αγορές προεξοφλούν άνοδο στα επιτόκια της ΕΚΤ, αν και πάλι η συζήτηση που αναπτύσσεται είναι προσχηματική και σε ό,τι αφορά στα χρηματιστήρια, οι επενδυτές θέλουν μια καλή δικαιολογία για να πάρουν τα κερδισμένα τους έπειτα από δύο χρόνια ράλι στις μετοχές που οδήγησε τους δείκτες σε ιστορικά υψηλά.
Μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας οι ξένοι οίκοι σε αναλύσεις τους τόνιζαν, ειδικά ως προς τη στάση που θα κρατήσει η Κριστίν Λαγκάρντ ότι είναι διαφορετικό το -0,50% να γίνει 0 και διαφορετικό το -0,50 να γίνει +0,25% ή 0,50%, πολιτική που μάλλον θα ακολουθηθεί από την Fed, αρχής γενομένης από τον προσεχή Μάρτιο. Για δε τις ελληνικές τράπεζες, ακόμα επωφελούνται από τα ισχυρά κέρδη που καταγράφουν από τα ελληνικά ομόλογα, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι το α’ 6μηνο, οπότε και τυπικά τελειώνει η στήριξη από την ΕΚΤ, αλλά οι αγορές θα έχουν τα πλήρη στοιχεία με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, κάτι που θα γίνει τον Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς. Εν τω μεταξύ , κυβέρνηση και ειδικοί περιμένουν μέχρι τότε ότι θα έχει επέλθει σταδιακή αποκλιμάκωση στο ενεργειακό κόστος που κατά βάση επηρεάζει τον πληθωρισμό, ενώ η χώρα μας θα βρίσκεται πιο κοντά στην κατάληψη επενδυτική βαθμίδας (αρχές 2023 σύμφωνα με τον κ. Άλεξ Πατέλη).
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σκαρφαλώνει προς τις 962 μονάδες.
Τεχνικά, τυχόν διάσπαση των 970 μονάδων μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 1.000, αλλά προς το παρόν εξαρτάται από τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών και βεβαίως το βάθος εντολών και το που θέλουν να τις πάνε οι ξένοι.
Στο ξεκίνημα, η Alpha Bank αδειάζει τους βραχυπρόθεσμους παίκτες στο 1,41 ευρώ με πτώση 0,7%, ενώ μάχη χαρακωμάτων παρατηρείται στα 3,61 για την ΕΤΕ και στο 1,108 για την Eurobank. Η δε Πειραιώς συνεχίζει με κομμένα φτερά και κέρδη 0,60%, στο 1,67 ευρώ.
Πάνω από τα 6 ευρώ κάνει πράξεις πια η Aegean με τους επενδυτές να ποντάρουν σε χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, αλλά και στο ενδεχόμενο περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης της αεροπορικής. Πάνω από 1% η αντίδραση που βγαίνει στην ΔΕΗ, στα 8,385 ευρώ, στα 6,58 σκαρφαλώνουν τα ΕΛΠΕ, 1,8% τα κέρδη στην Ιντρακάτ, καθώς παρατηρείται σφοδρό ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου. Πάνω από 1% η αντίδραση στον ΟΤΕ με πράξεις στα επίπεδα των 17,83 ευρώ.