Quantcast

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτωσε το «κακό» για τις τράπεζες – Motor Oil και ΤΕΝΕΡΓ «έσωσαν» το πρόσημο

Συνεχείς ήταν οι μεταβολές προσήμων, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει οριακά θετικά στο «φώτο φίνις»

Έντονη νευρικότητα επικράτησε την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να τίθενται στο στόχαστρο των πωλητών για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Μάλιστα, η εικόνα της αγοράς θα ήταν χειρότερη, αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα αγοραστικά στηρίγματα στις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή – Motor Oil.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,09% και διαμορφώθηκε στις 904,09 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (903,25 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες (από 901,50 έως 908,62 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 67 εκατομμύρια ευρώ.

Στο επίκεντρο τράπεζες και επιτόκια
Η τάση στη Λεωφόρο Αθηνών εξακολουθεί να καθορίζεται από τις τράπεζες, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά το ασφυκτικό «πρέσινγκ» της κυβέρνησης για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των χρεώσεων, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για την παροχή διευκολύνσεων στους συνεπείς δανειολήπτες.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι μια δέσμη τέτοιου είδους μέτρων δύναται να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές κερδοφορίας, αλλά και να συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Και επομένως, σπεύδουν να επαναξιολογήσουν το ρίσκο της έκθεσή τους.

Αυτή η «εικόνα», όπως είναι εύλογο, επηρεάζει τη συνολική απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία -μετά τις 920 μονάδες και το πρόσφατο υψηλό 7μήνου- εμφανίζει σημάδια αδυναμίας και επιστρέφει στα κρίσιμα στηρίγματα των 900 μονάδων.

Σημαντικό ρόλο στην επενδυτική ψυχολογία διαδραματίζουν και οι κεντρικές τράπεζες, με τις Federal Reserve και ΕΚΤ να ανακοινώνουν στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, τις νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4% και 2%, αντίστοιχα).

Οι αναλυτές, μέχρι πρότινος, ήταν βέβαιοι ότι οι νέες αυξήσεις θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες (50 μονάδες βάσης και όχι 75). Ωστόσο, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία έχουν αλλάξει τους συσχετισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (75 μονάδες βάσης).

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, είναι σαφές ότι μια ενδεχόμενη μη επιβεβαίωση των αισιόδοξων προσδοκιών -ιδίως στην περίπτωση της Federal Reserve- δύναται να επιφέρει σημαντικές αναταράξεις στις μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση «εχθρεύονται» τα υψηλά επιτόκια. Κάτι, το οποίο ήδη αποτυπώνεται και στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

Ο Γενικός Δείκτης, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να βρίσκει ανοδικά στηρίγματα σε επιλεγμένες μετοχές, καθώς αρκετές εισηγμένες παραμένουν αισθητά υποτιμημένες (σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη) και διαθέτουν επαρκή περιθώρια ανόδου. Ιδίως αν αναλογιστούμε τα άκρως ενθαρρυντικά και ανθεκτικά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρές απώλειες στο -0,27% και το 441 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,22%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,09%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,02% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,22%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει μικρή κάμψη, δίνοντας συνέχεια στην επιφυλακτικότητα των τελευταίων ημερών.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες, εν μέσω των ανησυχιών διατήρησης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,3% και τα 76,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -0,2% και τα 82,4 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο +0,48% και τα 1.789 δολάρια ανά ουγγιά.