Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε τράπεζες και blue chips επιστρέφουν οι ξένοι – Αντίσταση στις 1.070 μονάδες

Tο Χρηματιστήριο Αθηνών αντιδρά θετικά, υποτονικά βεβαίως, όπως και στις υπόλοιπες ευρωαγορές, αλλά δίνει τη διάθεση να αφήσει πίσω του την άτσαλη προσγείωση στις 998 μονάδες την περασμένη Δευτέρα

Η προσοχή της αγοράς στρέφεται πλέον στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που ανακοινώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και βεβαίως στη Fed και τις ανακοινώσεις της για έναν ακόμα γύρο αύξησης των επιτοκίων, αυτή τη φορά κατά 0,25%.

 

Ταυτόχρονα, η αίσθηση που υπάρχει και με την απελευθέρωση ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, φαίνεται ότι προς στιγμήν ηρεμούν τα πνεύματα σε ότι έχει να κάνει με τις χρεοκοπίες των τραπεζών στις ΗΠΑ, ενώ τα απόνερα της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, συνεχίζονται.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αντιλαμβάνονται οι επενδυτές είναι ότι αυτή τη φορά, οι εποπτικές αρχές δεν έπονται των εξελίξεων, όπως συνέβη το 2008 με την εμβληματική χρεοκοπία της Lehman Brothers, αλλά παρεμβαίνουν άμεσα. Αυτό έδειξε η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας σε συντονισμό με την ΕΚΤ και την Fed, αλλά και η εγγύηση των καταθέσεων στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών αντιδρά θετικά, υποτονικά βεβαίως, όπως και στις υπόλοιπες ευρωαγορές, αλλά δίνει τη διάθεση να αφήσει πίσω του την άτσαλη προσγείωση στις 998 μονάδες την περασμένη Δευτέρα. Μετά τις 1.040 μονάδες, οι αναλυτές βλέπουν τις 1.070 και το ερώτημα που τίθεται είναι με ποια επίπεδα Γενικού Δείκτη Τιμών θα πορευτούμε στις εκλογές του Μαΐου, όπως άλλωστε δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του. Αυτή την ώρα, πάνω από 1% η αντίδραση της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.060 μονάδες.

Κέρδη 1,68% για την Alpha Bank, στο 1,18 ευρώ, στα 4,68 η ΕΤΕ και με άνοδο 1%, 0,81% η Eurobank, στο 1,30 και 1,78% η Πειραιώς, στα 2,05 ευρώ, είναι η εικόνα των τραπεζών αυτή την ώρα. Μικρές εντολές στο ξεκίνημα για τον ΟΤΕ που σκαρφαλώνει στα 13,55 ευρώ, αμετάβλητος ο ΟΠΑΠ, στα 14,90 ευρώ και εντολές αγορών μετά τη χθεσινή πτώση λόγω αποκοπής μερίσματος στο Jumbo, επιστρέφοντας στη ζώνη των 20 ευρώ. Πράξεις πάνω από τα 25,14 ευρώ για τη Mytilineos, 1,5% τα κέρδη για τη Motor Oil, 1,44% η άνοδος της ΕΧΑΕ, 1,04% τα κέρδη στα ΕΛΠΕ, 1,7% τα κέρδη στην Coca Cola και επιστροφή πάνω από τα 8 ευρώ για τη ΔΕΗ. Κέρδη και σε Βιοχάλκο και ΤΙΤΑΝ, αλλά κατώτερα του 1%.

Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών πλησιάζουν τα 7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: powergame.gr