Quantcast

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέο υψηλό 7μήνου – Ράλι έως 4% σε διυλιστήρια και τράπεζες

Άλμα του Γενικού Δείκτη άνω των 920 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 1,1% - Κυριαρχία των αγοραστών στο ταμπλό

Σε νέο υψηλό 7μήνου τερμάτισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εισήλθε με το… δεξί στον τελευταίο μήνα του 2022, δίνοντας συνέχεια στις υψηλές επιδόσεις του Νοεμβρίου (+4,3%). Οι αγοραστές κατάφεραν να επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, κεφαλαιώνοντας το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,11% και διαμορφώθηκε στις 922,42 μονάδες, κερδίζοντας 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (912,33 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες (από 912,48 έως 925,04 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 84 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν
Ο τραπεζικός κλάδος τέθηκε στο επίκεντρο των αγοραστικών επιλογών, καθώς έκλεισε στο +2,06% και τις 666 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στο +7,5% του Νοεμβρίου. Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, αναρριχήθηκε στο +3,5% και «φλέρταρε» με το 1,05 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο +2% και να ανακτά το ψυχολογικό όριο του 1,10 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, από την πλευρά της, κέρδισε 1,8% και επέστρεψε στα 3,9 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς κινήθηκε αντίρροπα στο -0,7% και το 1,39 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +3,51% 1,047 ευρώ
Eurobank +2,06% 1,1125 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +1,86% 3,942 ευρώ
Πειραιώς -0,71% 1,39 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,25% και 2.250 μονάδες), οι μετοχές των διυλιστηρίων διατήρησαν τον ανοδικό βηματισμό, καθώς τα ΕΛΠΕ διευρύνθηκαν κατά 2% και η Motor Oil εκτινάχθηκε κατά 3,9%. Κέρδη κατά 1,75% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της ΔΕΗ, με τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Viohalco να τερματίζουν στο +2,2%. Αύξηση κατά 1,7% παρουσίασε και η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχώρησε στο -3,3% και το 1,7 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Lamda Development – ΟΛΠ απώλεσαν έως 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,87% και 1.389 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχώρισε θετικά στο +1,9% και τα 3,1 ευρώ, κάνοντας τζίρο 43.000 ευρώ. Κατά 1,6% αυξήθηκαν και οι μετοχές των Autohellas, Ideal και ΑΒΑΞ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 61 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 41 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Με «σπριντ» στην τελική ευθεία του 2022

Η Λεωφόρος Αθηνών εισήλθε δυναμικά στον τελευταίο μήνα του 2022, ενός έτους το οποίο είχε (σχεδόν) τα πάντα. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ιστορικά επίμονο πληθωρισμό έως τις ελλείψεις αγαθών, την οξεία ενεργειακή κρίση και τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη επίδοση, καθώς από τις αρχές του έτους μετράει κέρδη της τάξης του 3%. Όχι και άσχημα, δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω. Για τον Νοέμβριο, δε, η συνολική μεταβολή ανήλθε στο +4,3%.

Σήμερα, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστίασε κατά κύριο λόγο στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve –σημείο αναφοράς για όλες τις κεντρικές τράπεζες– καθώς ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, έστειλε σήμα επιβράδυνσης του ρυθμού σύσφιγξης, προαναγγέλλοντας μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από τον Δεκέμβριο και μετέπειτα. Κάτι, το οποίο εύλογα παρέχει στήριξη στις διεθνείς μετοχές.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου, με τους traders να προεξοφλούν μια αύξηση των 50 μονάδων βάσης και όχι των 75, όπως συνέβη τις προηγούμενες τέσσερις φορές. Μία ημέρα αργότερα, δηλαδή στις 15 Δεκεμβρίου, συνεδριάζει και η ΕΚΤ, η οποία εξακολουθεί να ζυγίζει τις επιλογές της (αύξηση 50 ή 75 μονάδων βάσης).

Χάρη στην παραπάνω εξέλιξη, δε, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται αισθητά χαμηλότερα, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να κατέρχεται κάτω του ορίου του 4% για πρώτη φορά από τα τέλη του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, η απόδοση του κρατικού τίτλου μειώνεται κατά 23 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,935%.

Στο μεταξύ, η προσοχή παρέμεινε στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα, με την Τέρνα Ενεργειακή να ανακοινώνει τα μεγέθη του γ’ τριμήνου (μετά το τέλος της συνεδρίασης), στον απόηχο της εισόδου της μετοχής στον δείκτη MSCI Standard Greece. Εκεί, ήδη βρίσκονταν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Jumbo και ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι συντηρούν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και αποτρέπουν μια άμεση κίνηση προς τις 930 – 950 μονάδες. Άλλωστε, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού, των επιτοκίων ή της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει άκρως δυσμενώς τις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας τους πωλητές στο προσκήνιο και σβήνοντας την όποια ανάκαμψη του τελευταίου διμήνου.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Κλείσιμο

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,94% και τις 444 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,73%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,26% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,56%. Αντίθετα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 μειώνεται κατά 0,10%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones διορθώνει κατά 160 μονάδες, μετά το εντυπωσιακό ράλι της Τετάρτης.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική αντίδραση από το χαμηλό έτους, λαμβάνοντας ώθηση από τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +2,8% και τα 82,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +2,2% και τα 88,9 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, εκτινάσσεται στο +3,18% και τα 1.815 δολάρια ανά ουγγιά.