Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα στους πωλητές στον απόηχο της νέας κλιμάκωσης στην Ουκρανία

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται περί τις 812 μονάδες με μικρή πτώση

Αλλάζει τα δεδομένα και πάλι στις αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) η νέα τροπή που φαίνεται να παίρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας το περασμένο Σάββατο.

Ήδη, οι αγορές βιώνουν τα αντίποινα της Ρωσίας στην Ουκρανίας ανακατεύοντας και πάλι την τράπουλα του πολέμου που έχει οδηγήσει σε αχαλίνωτη κούρσα τις ενεργειακές τιμές και τον πληθωρισμό. Η Δύση προειδοποιεί ακόμα και για χρήση πυρηνικών από τον Πούτιν, τη στιγμή που οι αγορές δείχνουν να ασχολούνται σήμερα και με διάφορα μακρο/οικονομικά στοιχεία, όπως οι λιανικές πωλήσεις στην Γερμανία και εν αναμονή των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου την ερχόμενη εβδομάδα στην Wall, θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών, που όμως, δύσκολα θα θελήσουν να τοποθετηθούν άφοβα σε αυτό το περιβάλλον.

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται περί τις 812 μονάδες με μικρή πτώση και συνάμα υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ως προς το αν οι εισηγμένες θα κρατήσουν στα επόμενα τρίμηνα το ίδιο τέμπο υψηλής κερδοφορίας, χωρίς να έχουν πληγεί από το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό, αφού καλούνται να περνούν στον καταναλωτή και τελικό παραλήπτη των προϊόντων τους τις αυξημένες τιμές.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ενδεχομένως το ενδιαφέρον να περιστραφεί γύρω από τον τραπεζικό κλάδο και την έναρξη των διαδικασιών για την αποχώρηση του ΤΧΣ, διαδικασία που ενδεχομένως διακοπή ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Στο ΧΑ, ο ρυθμός της πτώσης δεν είναι το ίδιο οξύς με τα ξένα χρηματιστήρια. Η αγορά μπορεί να δείχνει ότι υποχωρεί για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, αλλά αυτό γίνεται με το σταγονόμετρο, κι αυτό διότι

  • το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει μειωθεί,
  • ο τζίρος έχει μειωθεί μεταξύ 40 – 50 εκατ. ευρώ και
  • επιλέγουν να κρατούν τις βασικές τους θέσεις, αφού το ΧΑ σε μία αντίδραση θα μπορούσε να φύγει ανοδικά «πρώτο».

Άλλωστε οι απώλειες από την αρχή του χρόνου είναι μονοψήφιες, όταν οι μεγάλες αγορές του πλανήτη υποχωρούν πάνω από 25%.

Στα της αγοράς και των τραπεζών, πτώση 0,46% για την Alpha Bank, και 0,78% για τον τραπεζικό δείκτη στις 535 μονάδες, στα 3,25 υποχωρεί η ΕΤΕ και στα 0,871 η Eurobank με πτώση πάνω από 1% και στο 1,07 ευρώ με πτώση 0,8% ακολουθεί η Πειραιώς.

Προς τα προηγούμενα χαμηλά κινείται η Τιτάν, στα 10,88, στα 5,38 ευρώ η ΔΕΗ με πτώση 0,9%, κατά 1,3% η πτώση στα ΕΛΠΕ και 1,26% στην ΜΟΗ, ενώ πτωτικά κινούνται Jumbo, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.