Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλη νευρικότητα, πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

Έλληνες επενδυτές είναι αυτοί οι οποίοι προκαλούν τυχόν ρευστοποιήσεις στο σύστημα

Tρίτη ημέρα ανόδου για τις ευρωπαϊκές αγορές μετά και την τοποθέτηση νέου CEO στην UBS μετά την εξαγορά της προβληματικής Credit Suisse και μία ακόμα ανοδική απόπειρα από τον γενικό δείκτη του ΧΑ στις 1027 μονάδες.

 

Έλληνες επενδυτές είναι αυτοί οι οποίοι προκαλούν τυχόν ρευστοποιήσεις στο σύστημα. Κι αυτό, ως γνώστες της εσωτερικής επικαιρότητας, επιλέγουν να μην έχουν θέσεις στην αγορά ή τέλος πάντων επιλέγουν να έχουν μειωμένη έκθεση εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Το ζήτημα όμως, είναι το διάστημα μετά την 21η Μαΐου, αφού στοίχημα θα αποτελέσει το πώς και πότε θα συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση. Όπως φάνηκε όμως από το χθεσινό συνέδριο του οικονομικού επιμελητηρίου οι εκπρόσωποι των ξένων οίκων που συμμετείχαν, θεώρησαν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα εκπληρώνονται από την όποια κυβέρνηση, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλουν μήνυμα καθησυχαστικό στις αγορές.

Από την άλλη σήμερα το Δημόσιο βγαίνει στις αγορές με 5ετές ομόλογο για 3,5 δισ. ευρώ, η απόδοση του οποίου σήμερα διαμορφώνεται σε 3,71% ευθέως ανταγωνιστικό με αντίστοιχους τίτλους στην ευρωζώνη, όπως του ιταλικού. Θα είναι επιτυχία, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, επιτόκιο κοντά στο 4%, δεδομένων και των συνθηκών αναταραχής που επικρατεί διεθνώς στις αγορές.

Οι συναλλαγές στο ΧΑ διαμορφώνονται πάνω από τα 4 εκατ. ευρώ, χωρίς ισχυρή συμμετοχή των ξένων, είτε σε αγορές, είτε σε πωλήσεις. Eurobank και ΕΤΕ ενισχύονται από 0,85% και 0,45% αντίστοιχα, αμετάβλητη στο 1,90 η μετοχή της Πειραιώς, ενώ 1,02% τα κέρδη για την Άλφα. Σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της Ιντρακάτ για την Άκτωρ, με την Ελλάκτωρ να ενισχύεται 0,4% στα 2,06 ευρώ και η Ιντρακάτ 0,51%. Κέρδη πάνω από 1% στον ΟΤΕ, αλλά μικρές απώλειες για τον ΟΠΑΠ, ενώ 0,54% υποχωρεί και σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ. Κίνηση προς τα 25 ευρώ για την μετοχή της Coca Cola, ενώ απώλειες σημειώνουν ΜΟΗ, Jumbo και Μυτιληναίος. Στα 18,73 ευρώ σκαρφαλώνει η Τέρνα Ενεργειακή, στα 4,05 ευρώ η Βιοχάλκο και στα 10,98 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

Πηγή: powergame.gr