Quantcast

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες η σημερινή μέρα – Ποιες μετοχές «πλήγωσαν» την αγορά

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,5% και έκλεισε στις 891 μονάδες - Στο 1% οι απώλειες για τις τράπεζες

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε η διορθωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι traders εξακολουθούν να αποστρέφονται το περιττό ρίσκο, εν μέσω της σταδιακής επιδείνωσης του κλίματος στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές κατάφεραν και σήμερα να βρουν μεμονωμένα στηρίγματα, κάτι το οποίο διατήρησε την αγορά κοντά στα επίπεδα των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,55% και διαμορφώθηκε στις 891,46 μονάδες, χάνοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (896,41 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε έξι μονάδες (από 891,05 έως 897,99 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 52 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος εμφάνισε σημάδια ήπιων ρευστοποιήσεων, καθώς τερμάτισε στο -1,23% και τις 592,35 μονάδες. Το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολίσθησε κατά 2% και κατήλθε του 1,15 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας απώλεσε 1,6% και έκλεισε στα 3,42 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank περιορίστηκαν κατά 0,9%, με την πρώτη να χάνει το όριο του 1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -0,90% 0,996 ευρώ
Eurobank -0,93% 0,9764 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -1,64% 3,426 ευρώ
Πειραιώς -2,02% 1,1415 ευρώ

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει και στην Attica Bank, η μετοχή της οποίας παρουσίασε τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες στο ταμπλό, υποχωρώντας κατά 10,7% και βουλιάζοντας στο 0,10 ευρώ, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας για το μέλλον της.

Επιδείνωση του κλίματος με… μέτρο

Οι πωλητές κατάφεραν να ελέγξουν το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι traders συνέχισαν τις ήπιες ρευστοποιήσεις, κατοχυρώνοντας ένα μέρος των κεκτημένων των τελευταίων εβδομάδων (+11% από τα χαμηλά Ιουνίου). Άλλωστε, πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν ότι τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας.

Οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενόσω ο πληθωρισμός παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κρίση απειλεί την Ευρωζώνη με ύφεση. Μέσα σ΄ όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα, με τη χώρα να εισέρχεται σε μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο.

«Παρότι υπάρχουν σημάδια κορύφωσης του πληθωρισμού, τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι πιθανό να επιδεινωθούν στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στο α’ τρίμηνο του 2023, ιδίως δεδομένης της αβεβαιότητας για τις ροές φυσικού αερίου» επισημαίνει ενδεικτικά η Eurobank Equities, καλώντας τους επενδυτές να περιορίσουν τις θέσεις τους στο ελληνικό ταμπλό.

Φυσικά, δεν είναι όλα… «μαύρα». Στον κλάδο των επιχειρήσεων φαίνεται ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα, με αρκετά deals να βρίσκονται είτε σε φάση ολοκλήρωσης, είτε σε φάση διαπραγματεύσεων. Μόλις χθες, για παράδειγμα, έγινε γνωστή η εξαγορά της Watt & Wolt από τη Mytilineos, ενώ στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται και το deal πώλησης των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Τέρνα Ενεργειακή.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης καταφέρνει μέχρι στιγμής να απορροφά -χωρίς μεγάλες απώλειες- τους διεθνείς κραδασμούς, έχοντας ως βασικό στόχο τη διατήρηση των στηριγμάτων των 886 μονάδων, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200). Από την άλλη πλευρά, η διάσπαση των αντιστάσεων των 900 μονάδων προϋποθέτει νέα «καύσιμα».

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,51% και τις 430 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,09%, o βρετανικός FTSE 100 κατά 0,62% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,03%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κερδίζει 0,92%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητος, προσπαθώντας να συνέλθει από τη χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται ήπια ανοδικά, καθώς η Σαουδική Αραβία τάσσεται υπέρ της περικοπής της παραγωγής των χωρών του OPEC. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται στο +2,90% και τα 92,99 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent αυξάνονται στο +2,58% και τα 98,94 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, σημειώνει αύξηση στο +0,55% και τα 1.758 δολάρια ανά ουγγιά.