Quantcast

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή στο «κόκκινο» – Πτώση έως 5% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, για ακόμη μία φορά, τέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων

Στο «κόκκινο» έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απέτυχε να δώσει συνέχεια στην προσπάθεια αυτονόμησης έναντι των διεθνών αγορών, με αποτέλεσμα οι πωλητές να αναλάβουν πλήρως τα ηνία. Ξανά ορατό το χαμηλό έτους των 779 μονάδων, με το επενδυτικό περιβάλλον να παραμένει δυσοίωνο, κάτι που αντικατοπτρίζεται στη -σχεδόν μόνιμα- χαμηλή συναλλαγματική δραστηριότητα.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη πτώση κατά 0,86% και υποχώρησε στις 796,41 μονάδες, χάνοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (803,28 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 18 μονάδες (από 790,48 έως 808,59 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 61 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, για ακόμη μία φορά, τέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, κατρακυλώντας στο -3,09% και τις 452,67 μονάδες, το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 17 μηνών. Το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχώρησε στο -5% και τα 2,8 ευρώ. Κατά 2,8% μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η μετοχή της Πειραιώς τερμάτισε στο -2,6% και το 0,73%, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό. Η μετοχή της Eurobank, από την πλευρά της, περιορίστηκε στο -1,7% και το 0,75 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -2,84% 0,753 ευρώ
Eurobank -1,73% 0,75 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -5,07% 2,81 ευρώ
Πειραιώς -2,67% 0,73 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,91% και 1.905 μονάδες), οι μετοχές των Lamda Development και Τιτάνα συγκέντρωσαν απώλειες της τάξης του 3,8%, με τις μετοχές των Mytilineosκαι Quest Συμμετοχών να ακολουθούν πέριξ του -2,5%. Η μετοχή της Sarantis, παράλληλα, μειώθηκε κατά 2,2%, ενώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ έκλεισε στο -1,6% και το 1,77 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ παρείχε σημαντικά στηρίγματα, καθώς ενισχύθηκε στο +2,7% και τα 15,6 ευρώ. Κέρδη κατά 2,4% σημείωσε και η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ αυξήθηκε κατά 2,1%.

Επιστροφή στην «κανονικότητα»

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το χθεσινό ευχάριστο διάλειμμα, επανήλθε στην «κανονικότητα» των τελευταίων εβδομάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει την πτωτική πορεία προς το χαμηλότερο σημείο του έτους (779 μονάδες). Ήταν πρόδηλο, εξάλλου, ότι η ελληνική αγορά πολύ δύσκολα θα κατάφερνε να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία και να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, εν μέσω αυτού του δυσμενούς περιβάλλοντος (όλα πέφτουν, πλην του δολαρίου).

Άλλωστε, ο ισχνός συναλλαγματικός τζίρος δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αντικατοπτρίζοντας την εν γένει απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν πρόσθετα ρίσκα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες μετοχές είναι «υπερπουλημένες» και σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο μήνα, σε μόλις δύο συνεδριάζεις ο τζίρος ξεπέρασε τα νορμάλ επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ.

Ο υψηλός πληθωρισμός (12,1% σε Ελλάδα, 9,1% σε ΗΠΑ, 8,6% στην Ευρωζώνη), σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση (κλείσιμο του Nord Stream 1, εκτόξευση τιμών του φυσικού αερίου) και τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες (προς αύξηση έως 100 μ.β. η Federal Reserve) συνθέτουν ένα περιβάλλον άκρως αρνητικό για τις αγορές, με τους επενδυτές να αποστρέφονται τα υψηλού ρίσκου assets.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες είναι οι «φωνές» των αναλυτών, οι οποίοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης, ως απόρροια όλων των παραπάνω προκλήσεων. Το πρόβλημα, μάλιστα, είναι εντονότερο στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται συρρίκνωση – διαρκείας από το δ’ τρίμηνο και μετέπειτα.

Όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, θετική έκπληξη προκαλεί η πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να εισάγει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Μιας δυναμικής και άκρως κερδοφόρας επιχείρησης, η οποία θα προσδώσει άλλον «αέρα» στην αγορά.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί αισθητά στο -1,50% και τις 406 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,84%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,61% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,43% (λόγω της πολιτικής κρίσης). Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 1,62%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει πτώση κατά 500 μονάδες, εν μέσω των ανησυχιών για τα τραπεζικά αποτελέσματα και τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές καταγράφουν νέες μεγάλες απώλειες, υπό τον φόβο μιας παγκόσμιας ύφεσης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI διαμορφώνονται στο –5,44% και τα 91,06 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο –4,61% και τα 94,99 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διολισθαίνει στο -2,20% και τα 1.697 δολάρια ανά ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενός έτους.