Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστρέφουν οι ανησυχίες για τις διεθνείς τράπεζες

Απώλειες και για τα άλλα βαριά χαρτιά με λίγες εξαιρέσεις

Οι ανησυχίες για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιστρέφουν και μάλιστα με ένταση. Απώλειες και για τα άλλα βαριά χαρτιά με λίγες εξαιρέσεις.

 

Πτώση πάνω από 8% αυτή την ώρα για την Deutsche Bank. Στο πλαίσιο δεν θα μπορούσαν διαφοροποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες. Κάτω από τα 4,50 ευρώ η ΕΤΕ, στα 1,93 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, στα 1,2260 ευρώ η Eurobank και στα 1,14 ευρώ η Alpha Bank, όλες με απώλειες πάνω από 1,7% και έως 3,4%.Την ίδια ώρα, οι αναλυτές είναι ικανοποιημένοι από το επαναλαμβανόμενο EBITDA και από τη μείωση του καθαρού δανεισμού της ΔΕΗ. Απώλειες λίγο πάνω από 0,5% στην εκκίνηση του Χρηματιστηρίου, στα 7,83 ευρώ. Στα μη τραπεζικά blue chips, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν ΟΠΑΠ -1,7%, ΟΤΕ -1,4%, Τέρνα Ενεργειακή -1,2%, ενώ ανοδικά κινούνται Quest +2,4%, ΕΛΠΕ +0,85%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 1.039,78 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,20%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 5,45 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή κυβερνητικά ομόλογα, με το ελληνικό 10ετές στο 4,05%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,00% και το γερμανικό 10ετές στο 2,10%. Είναι προφανές ότι οι επενδυτές βγαίνουν από τις μετοχές ή βγήκαν τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαρτίου και παίρνουν σταδιακά θέση στα ομόλογα, τα οποία σε περιβάλλον αύξησης επιτοκίων, θεωρούνται πιο σταθερά. Οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αυξάνονται, επηρεάζοντας τις αγορές, με την επενδυτική ψυχολογία να παραμένει εύθραυστη παρά τις συντονισμένες δράσεις των ρυθμιστικών και κρατικών αρχών.

Από την άλλη Fed, ΕΚΤ, Boe επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, συνεχίζοντας την πολιτική σύσφιξης των επιτοκίων με ότι συνεπάγεται στα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στο μέλλον, όσο περισσότερο οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν αυστηροποιημένες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να επεκταθούν οι πιέσεις πέρα από τον τραπεζικό τομέα, προκαλώντας μεγάλη χρηματοοικονομική και οικονομική ζημιά.

 

Πηγή: powergame.gr