Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική κίνηση με το βλέμμα στις ξένες αγορές

Η ίδια… επενδυτική στρατηγική φαίνεται ότι ακολουθείται και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης

Επιφυλακτικότητα και προσοχή δείχνει και το σημερινό άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να πραγματοποιεί μία δειλή κίνηση προς τις 1.030 μονάδες, για να επιστρέψει στη συνέχεια στα επίπεδα των 1.028 μονάδων. Η ίδια… επενδυτική στρατηγική φαίνεται ότι ακολουθείται και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.

 

Η επιφυλακτικότητα λοιπόν, παραμένει στο προσκήνιο και πρόκειται να αποτελέσει τον σύμβουλο στις όποιες επενδυτικές κινήσεις, με τους ξένους επενδυτές πάντως, να έχουν φρενάρει την έκθεσή τους στην Ελλάδα, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων. Στα σημαντικά του Σαββατοκύριακου που πέρασε η παρέμβαση του ΔΝΤ στην τραπεζική κρίση, συστήνοντας στους επενδυτές να βρίσκονται σε επιφυλακή.

 

Η σημερινή συνεδρίαση επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.030 μονάδες με όχι και τόσο μεγάλο τζίρο, περί το 1 εκατ. ευρώ στα πρώτα λεπτά και με τις αγορές στην Ευρώπη να παίρνουν ανάσα μετά την εξαγορά της προβληματικής SVB. Από εκεί και πέρα, μετά την πτώση 8,5% της Deutsche Bank την περασμένη Παρασκευή, οι ανησυχίες περισσεύουν στους κόλπους των επενδυτών. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Deutsche Bank, η οποία το 2008 είχε δοκιμαστεί από το ύψος των subprimes και λίγο είχε λείψει να παρασυρθεί από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, 15 χρόνια μετά βρίσκεται ενώπιον μίας ακόμα χρήσης. Κι αυτή είναι κρίση ρευστότητας εξαιτίας του μεγάλου ύψους γερμανικού χρέους που έχει στα χαρτοφυλάκιά της με αρνητικά επιτόκια. Ωστόσο, στο άνοιγμα της Φρανκφούρτης σήμερα κατέγραφε κέρδη 4,3%.

Από εκεί και πέρα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επενδυτές ακολουθούν τη διεθνή τάση, με τον γερμανικό Dax να ενισχύεται 0,78% και ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών 0,75%. Κέρδη 1,47% για την Alpha Bank, στο 1,10 ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο +0,75%, στις741 μονάδες. Κέρδη 0,60% για την ΕΤΕ και μόλις 0,04% για την Eurobank και 1,49% τα κέρδη της Πειραιώς, στο 1,908 ευρώ.

Στα 7,80 ενισχύεται οριακά η ΔΕΗ κατά 0,50%, 1,38% τα κέρδη για τα ΕΛΠΕ, 0,63% η ΜΟΗ, 0,97% η Mytilineos, στα 24,90 ευρώ και 0,98% η άνοδος για την Τέρνα Ενεργειακή.

 

Πηγή: powergame.gr