Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική αντίδραση και διακυμάνσεις

Στα όρια των 1.040 μονάδων

Νέα βουτιά στη Wall Street χθες, με τον S&P να μην μπορεί να ξεφύγει πάνω από τις 4.000 μονάδες και υποτονικό ξεκίνημα την Πέμπτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεταξύ των οποίων και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που οδηγήθηκε και πάλι στα όρια των 1.040 μονάδων, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Κι αυτό διότι τον Μάρτιο είδαν οι αποδόσεις τους στις τράπεζες και στα άλλα blue chips να μειώνονται κατακόρυφα.

 

Οι αμφίσημες δηλώσεις Γέλεν (υπ. Οικονομικών ΗΠΑ) πως δεν εξετάζεται ασφάλιση όλων των καταθέσεων και παραδοχή του Πάουελ (Fed) για έμμεση αύξηση επιτοκίου οδήγησαν τους επενδυτές σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις. Ενδεικτική η σχεδόν κατακόρυφη κλίση/διόρθωση των κύριων δεικτών, με τον S&P500 σε χρόνο dt να διορθώνει κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας των 3.936,97 μονάδων.

Περίπου στο ίδιο διάστημα, η πληροφορία (CNBC) πως ακόμη μία τράπεζα, η PacWest, γνωστοποιούσε την δραματική μείωση καταθέσεων τη Δευτέρα επιβάρυνε περισσότερο το κλίμα. Η Pacific Western υποχρεώθηκε να προσφύγει στην Atlas SP Partners (συμφερόντων Apollo Global Management) για να αποκτήσει πρόσβαση σε γραμμές $1,4 δισ. Υπό αυτά τα δεδομένα κι ενώ έχει προηγηθεί η διάσωση της Credit Suisse ή η κατάρρευση άλλων πολιτειακών τραπεζών, καθιστά τους επενδυτές προβληματισμένους.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινείται με μικρές διακυμάνσεις, λίγο πάνω, στις 1.047 και λίγο κάτω, στις 1.040 – 1.041 μονάδες, με συναλλαγές στο πρώτο ημίωρο στα 5 εκατ. ευρώ. Σις 782 μονάδες ο τραπεζικός κλάδος με στηρίξεις στις 775 μονάδες και μικρή ανοδική κίνηση στην ΕΤΕ, στα 4,66 ευρώ, στην Eurobank στο 1,27, στην Πειραιώς στο 1,98 και μικρές απώλειες και στην Άλφα στο 1,16 μι μικρή άνοδο.

Στα 7,83 ευρώ αντιδρά η ΔΕΗ, νέα κούρσα με κέρδη πάνω από 3% για την Ελλάκτωρ, αλλά και +1,5% την Intrakat, κέρδη 1,5% σε Jumbo και Mytilineos, αλλά και πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, η αντίδραση που βγαίνει την Πέμπτη στον ΟΠΑΠ, στα 14,86 ευρώ. Αντιθέτως απώλειες σε ΟΤΕ και Coca-Cola.

 

Πηγή: powergame.gr