Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες έως 3% στα blue chips, χάθηκαν οι στηρίξεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες έως 3% στα blue chips, χάθηκαν οι στηρίξεις

Σε αρνητικό έδαφος διολίσθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο είδε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη να «εξαφανίζονται» και τους πωλητές να αναλαμβάνουν εκ νέου τα «ηνία», οδηγώντας την αγορά κάτω από τα στηρίγματα των 860 μονάδων (χαμηλό 20 ημερών). Είναι πλέον σαφές ότι οι επενδυτές φοβούνται τα χειρότερα, καθώς υψηλότερα επιτόκια, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός και πολιτική αβεβαιότητα έχουν επιδεινώσει αισθητά το κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αισθητή πτώση κατά 1,44% και διαμορφώθηκε στις 855,70 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 12,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (868,25 μονάδες), αλλά και 24 μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε -επίσης- 24 μονάδες (από 855,70 έως 879,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται κοντά στα 53 εκατ. ευρώ.

Στα «τάρταρα» η ψυχολογία

Η Λεωφόρος Αθηνών, όχι μόνο δεν κατάφερε βγάλει αντίδραση και να «σβήσει» ένα μέρος της χθεσινής ισχυρής βουτιάς (άγγιξε το -3%), αλλά εντέλει έχασε και τα στηρίγματα των 868 μονάδων, προλειαίνοντας το έδαφος για νέο… πόνο το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η επενδυτική ψυχολογία είναι σαφές ότι βρίσκεται στα «τάρταρα», με τους επενδυτές να σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη του Αυγούστου εν όψει της δύσκολης συνέχειας, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι το περιβάλλον παραμένει αρνητικό. Οι κεντρικές τράπεζες εντός του Σεπτεμβρίου θα προβούν σε νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (αύριο οι ανακοινώσεις της Eurostat για τα στοιχεία του Αυγούστου).

Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κρίση απειλεί με μπλακ-άουτ την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της οικονομίας στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στο α’ τρίμηνο του 2023. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, τώρα τελευταία έχει ανακύψει και ο πολιτικός κίνδυνος, με τη μακρά προεκλογική περίοδο να γεννάει αμφιβολίες για τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων βρίσκονται άνω του ψυχολογικού ορίου του 4% για πρώτη φορά από τον Ιούνιο -σε ακόμη μία ένδειξη των ανησυχιών των επενδυτών- με τα spreads να κυμαίνονται πέριξ των 250 μονάδων βάσης.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η σημερινή απώλεια των 868 μονάδων, οι οποίες συμπίπτουν με τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), αποτελεί δείγμα του τι μέλλει γενέσθαι. Κι αυτό, παρά τα επιλεγμένα στηρίγματα από τα άκρως ανθεκτικά οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,26% και τις 423 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,39%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,33% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,07%. Στο Λονδίνο, αντίθετα, ο FTSE 100 σημειώνει κάμψη κατά 0,24%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει νέες απώλειες κατά 170 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στο αρνητικό σερί.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παρουσιάζουν νέα μεγάλη πτώση, καθώς ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα επιδράσει αρνητικά στη ζήτηση. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI καθορίζονται στο -3,75% και τα 93,39 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -3,87% και τα 101,02 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο -0,46% και τα 1.741 δολάρια ανά ουγγιά.