Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναδιάταξη αποτιμήσεων στις τράπεζες

Με τον γενικό δείκτη να έχει κολλήσει εδώ και τρεις συνεδριάσεις στις 903 μονάδες

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου, η αγορά κρατάει επιφυλακτική στάση, ειδικά το Χρηματιστήριο με τον γενικό δείκτη να έχει κολλήσει εδώ και τρεις συνεδριάσεις στις 903 μονάδες. Ισχυρή πτώση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς που υποχωρεί στο 3,65%, όταν προ διμήνου είχε αγγίξει και το 5%.

 

Το καλό κλίμα σε ότι έχει να κάνει με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρες περνάει στα ομόλογα και μάλιστα σε περιβάλλον ανόδου επιτοκίων διεθνώς. Μένει να φανεί πότε θα αρχίσει να ενσωματώνεται στις αποτιμήσεις με τις χρηματιστηριακές πηγές να εκτιμούν ότι η αγορά παίρνει μπρος σε τέτοια γεγονότα συνήθως έξι μήνες πριν.

Στο μεταξύ, η Fed συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει συνολικά έξι φορές τα επιτόκια της φέτος, τις τέσσερις κατά 75 μονάδες βάσης, οδηγώντας σε υψηλό 15 ετών στο 3,75% με 4%. Οι αναλυτές περιμένουν πλέον η Fed να οδηγήσει το επιτόκιο της στο 5% με 5,25% μέχρι τα μέσα του 2023 και να το κρατήσει εκεί.

Νευρικότητα και σήμερα στις τραπεζικές μετοχές με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 20 ευρώ και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με πράξεις πάνω από τα 9,83. Από εκεί και πέρα ξεχωρίζουν με οριακά κέρδη ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, στα όρια των 7 ευρώ και φήμες για μείωση (;) θέσεων από Πόλσον. Στα 18,53 προς νέα υψηλά ο Μυτιληναίος. Στα 12,20 ευρώ έχει σταματήσει η Τιτάν, στα 4,13 βγάζει αντίδραση η Βιοχάλκο και στην περιοχή των 6,60 ευρώ ο Μυτιληναίος. ΕΛΠΕ και ΜΟΗ με οριακές απώλειες, αλλά μεγάλο ράλι τους τελευταίους μήνες.

Τεχνικά, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές χρειάζεται υπέρβαση εκ νέου των 910 μονάδων. Η συσσώρευση εδώ και τρεις συνεδριάσεις δίνει ευκαιρία για τοποθετήσεις σε μετοχές που διορθώνουν, ειδικά στις τράπεζες που έτρεξαν με φούρια. Στα 3,68 ευρώ τα νέα επίπεδα εισόδου για την ΕΤΕ, 1,002 ευρώ για την Eurobank από 1,11 πριν από μία εβδομάδα, το 1,278 ευρώ για την Πειραιώς από 1,45 και πισωγύρισμα για την Άλφα στα 97 λεπτά και με τον Τζο Πόλσον και επισήμως, πωλητή.