Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα του τζίρου στα €282 εκατομμύρια

Οι αγοραστές επικράτησαν στο «φώτο φίνις» των πωλητών, με τον τζίρο να καταγράφει τεράστια αύξηση στις δημοπρασίες - Ξεχώρισαν Jumbo και Εθνική, πιέσεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ

Νευρικότητα, επιφυλακτικότητα και υψηλή συναλλαγματική δραστηριότητα ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές -παρότι επικράτησαν οριακά των πωλητών- να αποφεύγουν την ανάληψη μεγάλου ρίσκου, μη θέλοντας να διακινδυνεύσουν τα κεκτημένα του Νοεμβρίου. Ενός μήνα, ο οποίος μας αποχαιρέτησε με γενναιόδωρες αποδόσεις άνω του 4%.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,05% και διαμορφώθηκε στις 912,33 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (911,91 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 908,13 έως 918,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 282 εκατ. ευρώ, ως απόρροια της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI και της λήξης του μήνα.

Στον MSCI το ενδιαφέρον των επενδυτών

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε, κατά κύριο λόγο, στην αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με την Τέρνα Ενεργειακή να προστίθεται από το βράδυ της Τετάρτης στον Greece Standard. Εκεί, δηλαδή, όπου ήδη βρίσκονται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Jumbo και ΔΕΗ. Αυτή η εξέλιξη, μάλιστα, προσέδωσε έντονο ενδιαφέρον στη συνεδρίαση, ιδίως στις δημοπρασίες.

Την ίδια ώρα, η προσοχή εστίασε και στη λήξη του Νοεμβρίου, με αρκετούς ξένους διαχειριστές να σπεύδουν να κλείσουν τα «βιβλία» τους για το 2022, αποχαιρετώντας ένα αρκετά δύσκολο έτος, το οποίο είχε (σχεδόν) τα πάντα: πόλεμο, πληθωρισμό, ελλείψεις αγαθών, ενεργειακή κρίση, υψηλά επιτόκια κ.α.

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, πάντως, ο Γενικός Δείκτης διαθέτει μια αξιοσημείωτη παρουσία, καθώς από τις αρχές του έτους μετράει κέρδη της τάξης του 2%. Όχι και άσχημα, δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω. Για τον Νοέμβριο, δε, η συνολική μεταβολή ανέρχεται άνω του +4%.

Σ’ αυτές τις επιδόσεις, αναμφίβολα, μεγάλο ρόλο διαδραμάτισαν τα άκρως ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων, αλλά και οι προσδοκίες για σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι συντηρούν (δικαιολογημένα) την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και αποτρέπουν μια άμεση κίνηση προς τις 930 – 950 μονάδες. Άλλωστε, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού, των επιτοκίων ή της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει άκρως δυσμενώς τις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας τους πωλητές στο προσκήνιο και σβήνοντας την όποια ανάκαμψη του τελευταίου διμήνου.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,65% και τις 440 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,25%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,94%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,81% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,31%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει έως 130 μονάδες, εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Fed.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές προσπαθούν να «ξεκολλήσουν» από το χαμηλότερο σημείο του 2022, λαμβάνοντας ώθηση από τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +2,9% και τα 80,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +2,8% και τα 85,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,31% και τα 1.769 δολάρια ανά ουγγιά.