Ούτε τις… ήσυχες ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο φάνηκε να μειώνεται η ένταση της αντιπαράθεσης Reggeborgh – εφοπλιστών για τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως δείχνει η μεγάλη αξία συναλλαγών και άνοδος της μετοχής χθες, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.
Οι διαφορές ανάμεσα στα ποσοστά συμμετοχής των δύο πλευρών είναι πλέον οριακές, καθώς η πλευρά Μπάκου – Καϋμενάκη ελέγχει πλέον το 29%, έναντι περίπου 31% που ελέγχει η Reggeborgh με συνυπολογισμό του call option για το 3,187% των μετοχών.
Ειδικότερα, χθες εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ οι νέες μετοχές του ομίλου από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ και η κινητικότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη, σκιαγραφώντας τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των βασικών μετόχων. παρότι οι συνολικές συναλλαγές στη συνεδρίαση ήταν υποτονικές (32,476 εκατ. ευρώ) ενόψει Δεκαπενταύγουστου.
Ειδικότερα, ο όγκος συναλλαγών της ημέρας έφθασε τα 3.972.029 μετοχές και η αξία τους τα 5.682.618,597 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 17,5% των συνολικών συναλλαγών της αγοράς και έφερε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με διαφορά στην πρώτη θέση των μετοχών με τις υψηλότερες συναλλαγές. Μεταξύ των συναλλαγών της χθεσινής ημέρας βρίσκεται και ένα πακέτο 916.566 μετοχών, που άλλαξαν χέρια έναντι 1,422 ευρώ, σε μια συναλλαγή αξίας 1.303.343 ευρώ.
Η έντονη κινητικότητα δείχνει ότι και μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου πιθανόν να συνεχίζουν οι δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές τις αγορές μετοχών για να ενισχύσουν την θέση τους, την ώρα που οι διαφορές των ποσοστών έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Στη χθεσινή συνεδρίαση, ορισμένες πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί αναφέρουν ότι σε ρόλο αγοραστή βρέθηκε η Reggeborgh.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η πλευρά των Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη, μέσω ελεγχόμενων εταιρειών (Greenhill, Iceberg Capital, Kiloman) έχουν αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής τους σε περίπου 29,0078%. Με αυτό το ποσοστό βρίσκονται πλέον σε πολύ μικρή απόσταση από το 31,15% που ελέγχει η Reggeborgh, αν συνυπολογισθεί και το δικαίωμα αγοράς (call option) για το 3,187% των μετοχών.
Παρότι η συμμετοχή των δύο εφοπλιστών στην αύξηση κεφαλαίου και η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης τους στη μετοχική σύνθεση επιβεβαιώνει ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να έχει δύο σχεδόν εξίσου ισχυρούς βασικούς μετόχους, έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα οδηγηθούν σύντομα σε μια συνεννόηση για να πάψουν οι διαρκείς αντιπαραθέσεις.
Αντίθετα, την Τρίτη, 17 Αυγούστου, η αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί στο Πρωτοδικείο, όπου αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τους εφοπλιστές για την ακύρωση της γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 22 Ιουνίου, όπου εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με την πλευρά των εφοπλιστών να υποστηρίζει ότι παράτυπα δεν τους επιτράπηκε να ασκήσουν δικαιώματα ψήφου, για μετοχές που είχαν δεσμευθεί ως ενέχυρο από την εταιρεία Farallon.
Η ισχυρή πίεση από τους δύο εφοπλιστές
Όπως έγραψε το Business Daily αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η συμμετοχή των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη στην αύξηση ανατρέπει το αφήγημα της Reggeborgh και της διοίκησης που στηρίζουν οι Ολλανδοί.
Οι δύο εφοπλιστές δαπάνησαν περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ και «σάρωσαν» τα δικαιώματα συμμετοχής στην αύξηση με αποτέλεσμα να αυξήσουν το ποσοστό τους. Τώρα οι Ολλανδοί και η διοίκηση Θυμ. Μπουλούτα δεν μπορούν να μιλούν με την ίδια ευκολία για «περιστασιακούς» επενδυτές, για «περαστικούς» και «μπροστινούς». Όπως φαίνεται πλησιάζει η ώρα που θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους κ.κ. Μπάκο και Καϋμενάκη προκειμένου να συζητήσουν έστω κάποια από τα αιτήματα που έχουν βάλει στο τραπέζι εδώ και μήνες οι δύο τελευταίοι.
Μεταξύ των αιτημάτων που έχουν καταθέσει οι δύο εφοπλιστές περιλαμβάνεται και η εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα δεκτό. Η πλευρά των Ολλανδών εξακολουθεί να υποστηρίζει πως οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης είναι «μπροστινοί» του πρώην επικεφαλής και μεγαλομετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστ. Καλλιτσάντση.
Η σημερινή διοίκηση έχει στείλει στην Δικαιοσύνη τέσσερις υποθέσεις που αφορούν τα έργα και τις ημέρες Αναστ. Καλλιτσάντση. Συνεπώς, υποστηρίζει, δεν μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους που στην ουσία εκπροσωπούν τη διοίκηση με την οποία έχει δικαστικές εκκρεμότητες. Είναι γνωστό πως οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και REDS δεν ενέκριναν την έκθεση πεπραγμένων του 2020 ακριβώς λόγω αυτών των δικαστικών εκκρεμοτήτων.
Πρόκειται, όμως, για αφήγημα που γίνεται πιο δύσκολο να γίνει πειστικό μετά τη σημαντική επένδυση που έκαναν οι δύο εφοπλιστές και την αύξηση του ποσοστού τους. Οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης, μέσω της συμμετοχής στην αύξηση και της ενίσχυσης του ποσοστού τους, δείχνουν πως είναι αποφασισμένοι να μείνουν στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα που πρέπει να έχουν ως βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης.
Οι δύο εφοπλιστές, που συνεργάζονται με πρόσωπα του περιβάλλοντος Σάκη Καλλιτσάντση, όπως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ Αλ. Εξάρχου, υποστηρίζουν πως η διοίκηση των Ολλανδών αδυνατεί να στηρίξει ουσιαστικά τον κατασκευαστικό βραχίονα. Επικαλούνται το γεγονός πως επί ημερών ελέγχου της διοίκησης από τη Reggeborgh ο όμιλος απείχε από σημαντικούς διαγωνισμούς, όπως η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού (που τελικά πάει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ενώ αδυνατεί να υπογράψει νέες συμβάσεις. «Η ΑΚΤΩΡ συμμετέχει σε κάποιους διαγωνισμούς αλλά νέα έργα δεν αναλαμβάνει», τονίζει η πλευρά Μπάκου – Καϋμενάκη.
Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει υποστηρίξει πως με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και τη χρηματοδοτική ένεση των 100 εκατ. ευρώ στην ΑΚΤΩΡ, η τεχνική εταιρεία όχι μόνο θα επανεκκινήσει ή θα επιταχύνει υφιστάμενες εργολαβίες, αλλά θα μπορέσει να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις νέα έργα.
Δεν έχει την ίδια άποψη η πλευρά των εφοπλιστών που θεωρεί πως η διοίκηση των κ.κ. Θυμ. Μπουλούτα και Χρ. Παναγιωτόπουλου (πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ) δε μπορεί να στηρίξει τον κατασκευαστικό βραχίονα. Τα απανωτά πλήγματα, που συνδέονται όμως με την περίοδο Καλλιτσάντση, όπως η πρόσφατη διαιτητική απόφαση για έργο στο Κατάρ, κάνουν την κατάσταση στην ΑΚΤΩΡ ακόμα πιο δύσκολη.
Το σίγουρο είναι πως πλέον οι κ.κ. Δημ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης θα πιέσουν ακόμα περισσότερο για συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και στις αποφάσεις που αφορούν την ΑΚΤΩΡ και τις άλλες θυγατρικές του ομίλου. Το κάστρο των Ολλανδών μέχρι στιγμής αντέχει, αλλά η πολιορκία γίνεται πλέον πιο έντονη.
Πηγή: businessdaily.gr