Quantcast

Χρηματιστήρια: «Βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω Ουκρανίας

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει άνω του 1%

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης κατά την έναρξη των συναλλαγών την Τρίτη, καθώς το επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος μαίνεται για 20ή ημέρα προκαλώντας το θάνατο και την καταστροφή στη χώρα.

 

 

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,2% με τις πρώτες συναλλαγές.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί 1, 34% στις 13.742 μονάδες. Ο γαλλικός CAC χάνει 1,74% στις 6.258 μονάδες. Απώλειες καταγράφει και ο FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.099 μονάδες χάνοντας σχεδόν 100 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνο υποχωρεί σχεδόν 1% στις 23.181 μονάδες.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να επιστευχθεί κατάπαυση του πυρός. Εντούτοις, όπως και προηγούμενες προσπάθειες, ο τέταρτος γύρος συζητήσεων ολοκληρώθηκε με μικρή πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται σήμερα.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της που ξεκινά την Τρίτη.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τις νέες προβλέψεις της Fed για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την οικονομία, δεδομένης της αβεβαιότητας από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.

«Βουτιά» 6% στο Χονγκ Κονγκ

Νωρίτερα, «βουτιά» έκαναν οι μετοχές της Κίνας παρά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για την πορεία της οικονομίας στη χώρα.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 6,35%, με τον τεχνολογικό κλάδο να βρίσκεται για μία ακόμη ημέρα στο μάτι της «θύελλας».

Ο δείκτης Hang Seng Tech υποχώρησε περισσότερο από 7% στις πρωινές συναλλαγές και στη συνέχεια πέρασε για λίγο σε θετικό έδαφος πριν διαγράψει αυτά τα κέρδη, κάνοντας τελικά βουτιά 7,46%.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν την προοπτική πιθανών διαγραφών από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ για τις κινεζικές μετοχές τεχνολογίας που διαπραγματεύονται τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και στη Νέα Υόρκη.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai composite υποχώρησε περισσότερο από 4%.

Πού οφείλεται η πτώση στην Κίνα

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι η κινεζική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 7,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι λιανικές πωλήσεις για τους πρώτους δύο μήνες του έτους ξεπέρασαν επίσης τις προσδοκίες, «τρέχοντας» με 6,7%.

Ωστόσο, η Κίνα αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή το χειρότερο ξέσπασμα του Covid-19 από την κορύφωση της πανδημίας το 2020.

Κατά τα άλλα, ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,91%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 διολίσθησε 0,73%.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 0,15% ενώ ο δείκτης Topix ενισχύθηκε 0,79%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 2,72%.

Υποχώρηση 5% για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν το απόγευμα των ωρών διαπραγμάτευσης στην Ασία την Τρίτη, με τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent να διολισθαίνουν 5,73% στα 100,77 δολάρια το βαρέλι. Το αργό ΗΠΑ υποχώρησε 5,63% στα 97,21 δολάρια το βαρέλι.