Την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει πολύ/αρκετά τη λειτουργία της επιχείρησής τους, διατυπώνουν πάνω από επτά στους δέκα (ποσοστό 74%) επιχειρηματίες στη Χαλκιδική, ενώ το 24% αναμένει πως θα επιδράσει «λίγο έως καθόλου» και το 1% δεν απαντά.
Προς το παρόν και παρά τη δυνητική αρνητική επίδραση του πολέμου, οι επιχειρηματίες δηλώνουν πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στην ενέργεια, δεν έχουν ακόμα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους.
Σε 320 επιχειρήσεις η έρευνα
Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δίμηνη έρευνα «Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής», που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «Interview» για λογαριασμό του εκεί επιμελητηρίου, σε δείγμα 320 επιχειρήσεων-μελών του, κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2022. Παρόλα αυτά, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας της περιόδου υποχώρησε κάθετα, στις 1,9 μονάδες από 5,8 στο προηγούμενο κύμα της έρευνας (Απρίλιος-Μάιος).
Πώς κρίνουν την οικονομική τους κατάσταση σήμερα οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής; Το 21% θεωρεί πως είναι καλή και το 22% ικανοποιητική, το 42% την κρίνει ως μέτρια και το 15% ως κακή. Στο 33% των επιχειρήσεων παρατηρείται, κατά δήλωση των επαγγελματιών, αύξηση τζίρου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 41% παραμένει ίδιος, ενώ το 26% δηλώνει ότι ο κύκλος εργασιών του μειώθηκε. Στο θέμα του προσωπικού 65% δηλώνει ότι θα το διατηρήσει, 24% επισημαίνει ότι θα προσλάβει και νέο και το 11% ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ το 29,5% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν διατηρεί καθόλου προσωπικό.
Όσον αφορά την προοπτική για το μέλλον και συγκεκριμένα για το επόμενο εξάμηνο, σχεδόν τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 38%) πιστεύουν ότι αυτή θα είναι χειρότερη και τρεις στους δέκα (ποσοστό 30%) ότι θα βελτιωθεί, ενώ το 32% δεν αναμένει μεταβολή ούτε προς το καλύτερο, ούτε προς το χειρότερο.
Το 58% έχει ενσωματώσει τις αυξήσεις της ενέργειας στο τελικό κόστος πώλησης των προϊόντων του, 41% το έχει απορροφήσει, ενώ το 1% δεν γνωρίζει, δεν απαντά. Αναφορικά με την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής, πάνω από έξι στους δέκα (61%) δηλώνουν ότι θα επηρεάσει τη συνέπεια της επιχείρησης προς τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της, 24% απαντά ότι δεν θα την επηρεάσει, και το 15% ότι δεν το αφορά η ερώτηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ