ΧΑ: Στα όρια των 800 μονάδων ο Δείκτης – Στους πωλητές το πάνω χέρι

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες πάνω από 2,5% στις 531 μονάδες, με την επόμενη στήριξη να βγαίνει χαμηλότερα στις 520

Στα όρια των 800 μονάδων γυρίζει με φόρα ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μάλιστα με συναλλαγές, που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, όταν χθες λίγο μετά τις 13.30 είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν τα μισά κεφάλαια. Ο ένας οίκος μετά τον άλλο μέσα στην εβδομάδα συνέστηνε στους επενδυτές μείωση θέσεων σε μετοχές, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναλάβει τον ρόλο να οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη χαλάει το κλίμα το αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα την επόμενη Κυριακή στην Ιταλία, αλλά και η συνεχής απειλή πυρηνικού ολέθρου από την Ρωσία.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες πάνω από 2,5% στις 531 μονάδες, με την επόμενη στήριξη να βγαίνει χαμηλότερα στις 520.

Η Πειραιώς κρατάει τα σκήπτρα της πτώσης, 3,7%, στο 1,10 ευρώ, δεδομένου ότι αποτελεί την μετοχή από τον κλάδο με τα περισσότερα κέρδη. Πάνω από 2,7% η βουτιά στην Eurobank, 1,6% στην ΕΤΕ και πάνω από 1% στην Alpha Bank. Σημαντικά αρνητικά επιβαρύνει τον δείκτη το γύρισμα στον ΟΤΕ κατά 1,6%, κινούμενος κάτω από τα 15 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ισχυρές πιέσεις πάνω από 2% βγαίνουν και σε μια σειρά από άλλα blue chips, όπως το Jumbo και την Τέρνα Ενεργειακή. Πτώση 1,6% για τον ΟΠΑΠ στα 14,54 ευρώ, νέος γύρος απωλειών για τα διϋλιστήρια με την MOH στα 15,73 και τα ΕΛΠΕ στην περιοχή των 6,25 ευρώ. Πιέσεις 1,7% στην Coca Cola, 1,2% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 1,2% οι απώλειες στην ΔΕΗ. Με εξαίρεση τα ΕΛΠΕ που έχουν εναλλαγή προσήμου, τα υπόλοιπα blue chips παραδίδονται στους πωλητές.

Εμφανής λοιπόν, η διάθεση περιορισμού του ρίσκου στα χρηματιστήρια, τάση που μένει να φανεί κατά πόσο θα κορυφωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις. Για το Χ.Α. η πτώση βρίσκει βραχυπρόθεσμα «στοπ» στα επίπεδα των 780 – 790 μονάδων.