Quantcast

ΧΑ: Προσεγγίζει υψηλά 8ετίας

Μόλις 5 μονάδες χωρίζουν το ΧΑ από τα υψηλά 52 εβδομάδων, τις 973, οι οποίες, όπως παρατηρεί η Beta Χρηματιστηριακή αποτελούν και υψηλά 8ετίας

Κλείσιμο στις 868,38 μονάδες και άνοδος 0,43% με τις συναλλαγές στα 87 εκατ. ευρώ και περίπου 8 εκατ. πακέτα, διευρύνονται τα κέρδη της χρονιάς σε 4,15%. ‘Η όσα κερδίζει από την αρχή του χρόνου ο γενικός δείκτης σε 9 συνεδριάσεις κέρδισε πέρσι ο δείκτης ολόκληρη τη χρονιά.

Ανοδικά κινούνται και οι υπόλοιπες αγορές στην Ευρώπη, με τον Dax πάνω από τις 15.100 μονάδες, παρά το γεγονός ότι στην Wall βγαίνουν απώλειες μετά από τρεις ανοδικές μέρες. Σημειωτέον, ότι η Δευτέρα είναι αργία για τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο πως θα δημιουργήσουν αξίες στα χρηματιστήρια και τις μετοχές, μετά από μία δύσκολη χρονιά, το 2022. Το θέμα της αύξησης των επιτοκίων έχει προεξοφληθεί, ενώ αν συνεχιστεί και τον Ιανουάριο η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ενδεχομένως να μπει ταβάνι στις αυξήσεις επιτοκίων. Δηλαδή οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed σε 5%. Επιβράδυνση του πληθωρισμού, μπορεί να σημαίνει φρένο στην αύξηση του κόστους χρήματος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε 4,5 ή 4,75% από 4% σήμερα.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής το ενδιαφέρον μονοπώλησε ο κατασκευαστικός κλάδος, αλλά και κάποιες επιλεγμένες μετοχές. Από τις κατασκευές το +4,40% για την Ελλάκτωρ και η κίνηση προς τα 2 ευρώ με 360 χιλιάδες κομμάτια, δείχνει δυναμική για το σύνολο του κλάδου. Το ίδιο ισχύει και για την Ιντρακάτ που έχει σε εξέλιξη την αύξηση κεφαλαίου, με τους επενδυτές να στρέφονται στην αγορά δικαιωμάτων, μετά μάλιστα την πώληση από τον Δημήτρη Κούτρα (κατείχε 6 εκατ. δικαιώματα). Η Ιντρακάτ έκλεισε στο 1,506 ευρώ με 548 χιλιάδες κομμάτια. Η μετοχή που έκανε τη διαφορά την Παρασκευή πάντως, ήταν της ΕΧΑΕ. Κέρδη σχεδόν 3,5%, στα 3,36 ευρώ με όγκο 2,32 εκατ. τεμάχια και πληροφορίες για πωλήσεις από χαρτοφυλάκια στενά συνδεδεμένα με την Citigroup.

Από τις τράπεζες, τη διαφορά έκανε η Άλφα και η ΕΤΕ, με την πρώτη να κλείνει στο 1,1415 ευρώ και κέρδη 1,02% με 6 εκατ. τεμάχια και τη δεύτερη στα 4,02 ευρώ με άνοδο 0,95% και 1,2 εκατ. τεμάχια. Η ΕΤΕ βρίσκεται πλέον σε υψηλά 11 μηνών, με υψηλό 52 εβδομάδων τα 4,11 ευρώ. Ήπια η διόρθωση σε Πειραιώς και Eurobank, δίδοντας την ευκαιρία για τοποθετήσεις σε καλύτερες τιμές, όπως σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς.

Κατά τα άλλα, επανέρχεται η ΜΟΗ με κέρδη 3,6%, πατώντας τα 23 ευρώ γράφοντας νέα υψηλά, συνεχίζει σε υψηλά 15 ετών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 11,50 με 234 χιλιάδες κομμάτια, 1,295 η άνοδος στον Μυτιληναίο, στα 20,34 ευρώ με 362 χιλιάδες κομμάτια και κίνηση προς τα 20,70 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή. Αντίδραση επίσης και για τον Σαράντη, στα 7,04 ευρώ, αλλά και την Ιντραλότ που έκλεισε με άνοδο πάνω από 7,5%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί για να θεωρηθεί ότι αυτή θα είναι η επικρατούσα εικόνα που θα έχει το ταμπλό σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Αποτελεί ωστόσο ένα πρώτο δείγμα γραφής των προσδοκιών για το που «ποντάρει» η αγορά. Και η ετυμηγορία των πρώτων τοποθετήσεων του 2023 προκρίνει εταιρείες και κλάδους που ως τώρα δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποδόσεις.

Πηγή: Powergame.gr