Quantcast

ΧΑ: Κράτησε το θετικό πρόσημο – Ποιες μετοχές γύρισαν τον δείκτη

Mε κλείσιμο στις 906,81 μονάδες και άνοδο κατά 0,16%, ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε την στήριξη πια των 900 μονάδων

Τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν αποκλείεται να επηρεαστούν το επόμενο διάστημα, με τις διοικήσεις να το αποδίδουν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, των ρύπων, των μεταφορικών κ.ά. κι αυτό προκαλεί επιφυλακτικότητα στην αγορά που δεν «τολμάει» πάνω από τις 930 μονάδες.

 

Πάντως, με κλείσιμο στις 906,81 μονάδες και άνοδο κατά 0,16%, ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε την στήριξη πια των 900 μονάδων, αν και οι συναλλαγές, μόλις στα 57,1 εκατ. ευρώ, δείχνουν ακόμα το πόσο ευάλωτη παραμένει η αγορά.

 

Στο προσκήνιο επανέρχονται δε μετοχές όπως η Τεχνική Ολυμπιακή, που βρίσκεται κοντά στα υψηλά της, στα 2 ευρώ και με άνοδο πάνω από 4%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των ναύλων, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει επενδύσει στην ναυτιλία μετά το τίμημα που εισέπραξε από τον Ιβάν Σαββίδη για το Πόρτο Καρράς. Στο προσκήνιο βρέθηκαν πάντως και οι μικρότερες κατασκευαστικές, όπως η Προοδευτική (;) και η Ιντρακάτ που έκλεισαν με κέρδη 20% και 4,6% αντίστοιχα.

Κατά τα άλλα, με εξαίρεση την Πειραιώς που έκλεισε με κέρδη 1,7%, στο 1,419 και την Eurobank που κατέγραψε άνοδο λίγο κάτω από 1%, ΕΤΕ και Alpha, συνέχισαν πτωτικά, στο 2,51 και 1,15 ευρώ αντίστοιχα.

Κίνηση στα 5,31 ευρώ για την Aegean, παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα ανθεί, στα 15,70 ευρώ ενισχύθηκε ο Μυτιληναίος, στα 13,36 ο ΟΠΑΠ, γύρισμα σε θετικό πρόσημο και κέρδη πάνω από 1% για τον ΟΤΕ και άνοδος 1,5% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 12 ευρώ.

Πάνω από 2% η πτώση για την Ελλάκτωρ, στο 1,40 ευρώ, 1,9% για την ΕΥΔΑΠ, στα 7,74 ευρώ και 1,38% για την Jumbo, στα 12,90 ευρώ. Η εταιρεία του κ. Βακάκη, εν αναμονή των αποτελεσμάτων, διάγει μία από τις πλέον άσχημες χρηματιστηριακά χρονιές.

«Παράλογη» στασιμότητα στο ΧΑ
Πάντως, δεν υπάρχει καμία αιτιολογία που το ΧΑ, παρά τους σημαντικούς καταλύτες, όπως η αναθεώρηση του ΑΕΠ σε 6,2% (πάνω από 7% δίνουν οι ξένοι οίκοι), την καλή πορεία του τουρισμού, που σε ορισμένες περιοχές ξεπερνάει τα επίπεδα του 2019, τις σημαντικές φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις (μείωση φορολογικού συντελεστή στο 22%, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ζεστό χρήμα από το κράτος για προσλήψεις), δεν υπακούει σε συνθήκες λογικής.

Κι αυτό όταν τα ξένα χρηματιστήρια καταρρίπτουν το ένα υψηλό μετά το άλλο και ταυτόχρονα υποσχετική για την επόμενη χρονιά. Διότι, όπως αναφέρουν τα ξένα πρακτορεία, το φαινόμενο της αύξησης του πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα ανόδου των πρώτων υλών εξαιτίας της ζήτησης μετά τα lockdowns, θα είναι παροδικό, με ημερομηνία λήξης, όπως λένε, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Μέχρι όμως, να επιστρέψει η κανονικότητα, δίνεται η ευκαιρία για σενάρια και τερατολογίες που αφορούν ακόμα και στην ελληνική περίπτωση που δοκιμάστηκε την προηγούμενη 10ετία. Το χρέος ναι μεν παραμένει υψηλό, αλλά ξένοι επενδυτές, όπως το αυστραλιανό fund Macquire επενδύουν 2,1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και τη θυγατρική της ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ.