ΧΑ: Επιστροφή στις 800 μονάδες – Τα χαρτιά που φρέναραν τον δείκτη

Νέες πιέσεις πάνω από 3% για τον Μυτιληναίο που έγραψε χαμηλά έτους στα 13,28 ευρώ, στα 16,90 υποχώρησε η Τέρνα Ενεργειακή και στα 9,35 με οριακές απώλειες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ ήταν οι μετοχές εκείνες που φρέναραν τον δείκτη στο ΧΑ, αν και η τεχνική ανάλυση μιλάει πλέον για τεχνικό κενό που θα πρέπει να κλείσει από την διόρθωση του περασμένου Μαρτίου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όταν και ο δείκτης είχε βρεθεί στα όρια των 780 μονάδων. Τη Δευτέρα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,03% στις 805,55 μονάδες, διατηρώντας το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, παρά το σφυροκόπημα των τραπεζών.

Χαμηλό 16 μηνών για τον τραπεζικό κλάδο. Με τη μετοχή της Πειραιώς να σημειώνει ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό και την Alpha να επιστρέφει σε χαμηλό 17 μηνών, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κλάδος μπήκε στο δεύτερο εξάμηνο με τους χειρότερους οιωνούς. Ελπίδα και προσδοκία, τις επόμενες μέρες να αρχίσει να προεξοφλείται κάτι ενδιαφέρον ως προς την αξιολόγηση της Fitch, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου. Η Morgan Stanley δεν αποκλείει να φέρει η Fitch πιο κοντά την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας μετά μάλιστα τις θετικές προοπτικές που έδωσε για την ελληνική οικονομία στις αρχές της χρονιάς. Μέχρι τότε όμως, μεσολάβησε ένας… πόλεμος, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 12% (εκτίμηση της Κομισιόν), αλλά η οικονομία αναπτύσσεται πάνω από 9% σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ τριμήνου, οι τράπεζες έχουν περί τα 10 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια από 70 δισ. στα μνημονιακά χρόνια και από το Recovery Fund η χώρα έχει λάβει μόλις 7 δισ. ευρώ από 33 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στις τράπεζες, η διαρροή μέσω Reuters των πρακτικών της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ στις 15 Ιουνίου δείχνει ότι η Γερμανία μέσω της Bundesbank εξακολουθεί να εκβιάζει τις χώρες του Νότου, αποτρέποντας την Κριστίν Λαγκάρντ να παρεμβαίνει. Άποψη η οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν πέρασε κι αυτό φαίνεται και από την πορεία του 10ετούς ομολόγου περί το 3,5%.

Πλην όμως, οι τράπεζες εξακολουθούν να ενσωματώνουν κινδύνους, ως οι μετοχές εκείνες με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα. Στο ίδιο πλαίσιο θα μπορούσε να επισημανθεί ότι οι τράπεζες σε συνδυασμό με κάποιες μετοχές που το Δημόσιο διαθέτει παρουσία, όπως η ΔΕΗ ή η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ ενσωματώνουν στις αποτιμήσεις τους και τον πολιτικό κίνδυνο. Ήδη, η συζήτηση για εκλογές έχει ανάψει μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών κι εκείνο που απομένει είναι τελικά ο πρωθυπουργός να ορίσει την ημερομηνία. Σε κάθε περίπτωση, όλα είναι ανοιχτά.

Πάνω από 3% οι απώλειες στην Άλφα με περισσότερα από 6 εκατ. τεμάχια, μάζεμα για την ΕΤΕ από τα 2,77 ευρώ, στα 2,85 ευρώ με περιορισμό των αρχικών απωλειών, από τα 0,79 ευρώ «μαζεύτηκε» πάνω από τα 0,81 ευρώ η Eurobank και από τα 0,87, στα 0,90 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.

Νέες πιέσεις πάνω από 3% για τον Μυτιληναίο που έγραψε χαμηλά έτους στα 13,28 ευρώ, στα 16,90 υποχώρησε η Τέρνα Ενεργειακή και στα 9,35 με οριακές απώλειες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ .

Το πάρτι συνεχίστηκε στην Ιντρακάτ, όσο συντηρείται η φημολογία περί αλλαγής στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, ξεπερνώντας τα 2,51 ευρώ, αλλά και στην Ιντρακόμ μετά την απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου 12 λεπτών. Απώλειες περί το 2,5% στην Ιντεάλ, η δημόσια πρόταση της οποίας τρέχει στην Byte, μετοχή η οποία υποχώρησε στα 3,09 ευρώ με 54 χιλιάδες κομμάτια.