Quantcast

Χαµηλότοκα επενδυτικά δάνεια για τους αγρότες: Με επιτόκιο 3,5% και ύψος από 3.000 έως 25.000 ευρώ, χωρίς υποθήκες στις περισσότερες περιπτώσεις (Infographic)

Ενεργοποίηση εντός του Ιανουαρίου

Δάνεια για χρηµατοδότηση επενδύσεων , αλλά και ως κεφάλαιο κίνησης, µε εκτιµώµενο επιτόκιο της τάξης του 3,5%, το µισό ή και ακόµα µικρότερο από τα ισχύοντα σήµερα στην αγορά, χωρίς εµπράγµατες εξασφαλίσεις (ακίνητα) στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν µικροµεσαίες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα και αγρότες, αξιοποιώντας τα χρηµατοδοτικά εργαλεία του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Μετά το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, µέσω του οποίου υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης δανείων 10.000-5.000.000 ευρώ, εντός του Ιανουαρίου ενεργοποιείται το Ταµείο Μικρών ∆ανείων Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας για τη χορήγηση δανείων ύψους 3.000- 25.000 ευρώ.

Πρόκειται για τις λεγόµενες µικροπιστώσεις, που θα διατίθενται µέσω των επτά τραπεζών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνάψουν σύµβαση µε τη διαχειρίστρια του Ταµείου Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και για τις οποίες αρµόδια τραπεζικά στελέχη εκτιµούν ότι το ενδιαφέρον θα είναι πολύ µεγάλο, λόγω των ευνοϊκών όρων δανειοδότησης και της ευελιξίας στην αξιοποίηση των χρηµάτων.

 

 

Η πρετοιμασία

Για τον λόγο αυτόν επιχειρήσεις και αγρότες θα πρέπει να είναι προετοιµασµένοι ώστε, µόλις ενεργοποιηθεί το Ταµείο, να υποβάλουν αίτηµα χρηµατοδότησης στο Πληροφοριακό Σύστηµα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) µέσω της πλατφόρµας www.ependyseis.gr/mis, επιλέγοντας µία από τις επτά τράπεζες, οι οποίες και θα αξιολογήσουν τα αιτήµατα µε τραπεζικά κριτήρια. Εφόσον ο ενδιαφερόµενος δεν έχει τακτική συνεργασία µε κάποια εξ αυτών, χρήσιµο είναι να προχωρήσει σε έρευνα αγοράς, για να επιλέξει αυτήν που του ταιριάζει.

 

 

Τέσσερις επιλογές

Με το δάνειο ο δανειολήπτης µπορεί να καλύψει τµήµα ή και το σύνολο της ίδιας συµµετοχής, εφόσον έχει ενταχθεί στα επενδυτικά µέτρα 4.1.4 και 4.2.4 του ΠΑΑ (Σχέδια Βελτίωσης και Επενδύσεις στη µεταποίηση, εµπορία και ανάπτυξη αντίστοιχα) ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα, ευρωπαϊκό και εθνικό (όπως ο αναπτυξιακός νόµος). Μπορεί επίσης να προχωρήσει σε επενδυτικές δαπάνες που δεν είναι επιλέξιµες από χρηµατοδοτικά προγράµµατα (όπως αγορά µεταχειρισµένου εξοπλισµού, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, καθώς και πληρωµή ΦΠΑ) ή να χρησιµοποιήσει το δάνειο ως κεφάλαιο κίνησης, σε συνδυασµό, όµως, µε επενδυτικές δαπάνες.

Για παράδειγµα, στην περίπτωση ενός δανείου 25.000 ευρώ, ένας κτηνοτρόφος µπορεί να αξιοποιήσει τις 20.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης (αγορά ζωοτροφών, κάλυψη άλλων υποχρεώσεων) και τις 5.000 ευρώ για την αγορά ενός µηχανήµατος (επενδυτική δαπάνη). Το Ταµείο συµµετέχει σε κάθε δάνειο µε ποσοστό 50% και µάλιστα η συµµετοχή του είναι άτοκη, ενώ ταυτόχρονα επιδοτεί το επιτόκιο για το υπόλοιπο µισό δάνειο που δίνει η τράπεζα για τα δύο πρώτα χρόνια.

 

 

Πότε είναι άτοκο

Καθώς ο χρόνος αποπληρωµής κυµαίνεται από 2 έως 5 χρόνια, εάν επιλεγεί η διετία, το δάνειο είναι άτοκο, ενώ, σε περίπτωση µεγαλύτερου χρόνου αποπληρωµής, η µέγιστη συνολική επιβάρυνση του δανειολήπτη υπολογίζεται στο 30% της επιβάρυνσης χωρίς το συγκεκριµένο χρηµατοδοτικό εργαλείο. Για παράδειγµα, εάν το επιτόκιο που ορίσει µια τράπεζα είναι 7%, τότε ο δανειολήπτης την πρώτη διετία δεν επιβαρύνεται µε τόκους, ενώ για τα υπόλοιπα 1-3 χρόνια έως την εξόφληση του δανείου το επιτόκιο θα διαµορφωθεί στο 3,5%. Παράλληλα, δεν προβλέπονται εµπράγµατες εξασφαλίσεις, ενώ, προαιρετικά, ο δανειολήπτης µπορεί να επιχορηγηθεί µε 300 ευρώ για να λάβει υποστήριξη από συµβουλευτικές εταιρείες.

 

 

Ανακυκλούμενα

Μέσω του Ταµείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας, το οποίο χρηµατοδοτείται µε 21,5 εκατ. ευρώ από το ΠΑΑ, εκτιµάται ότι θα ωφεληθούν σε πρώτη φάση πάνω από 2.500 παραγωγοί και µεταποιητικές επιχειρήσεις µε συνολικά κεφάλαια που θα υπερβούν τα 40 εκατ. ευρώ και θα είναι ανακυκλούµενα: Οσο αποπληρώνονται τα δάνεια, θα χορηγούνται καινούργια.

Επιπρόσθετα, σε 30 εκατοµµύρια ευρώ ανέρχονται τα δάνεια που έχουν διατεθεί έως τώρα σε περίπου 400 µεταποιητικές επιχειρήσεις και αγρότες µέσω του λειτουργούντος ήδη Ταµείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, για το οποίο εξετάζονται τρόποι µεγαλύτερης αξιοποίησής του, καθώς τα συνολικά κεφάλαια που µπορεί να διατεθούν µέσω αυτού ανέρχονται σε 480 εκατ. ευρώ. Και τα δύο Ταµεία θα µείνουν ενεργά έως το 2025, ενώ κατά τη νέα προγραµµατική περίοδο αναµένεται να συσταθεί και νέο Ταµείο, µε στόχο την κάλυψη του χρηµατοδοτικού κενού, που έχει υπολογιστεί στα 2,2-2,5 δισ. ευρώ στην πρωτογενή παραγωγή και στα 1,6-2,5 δισ. στη µεταποίηση τροφίµων.

 

 

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 14 Ιανουαρίου 2023