Capital Economics: Κίνδυνος για δελτίο ενέργειας τον χειμώνα

Τι ανακοίνωσε η Gazprom

Η νέα εκρηκτική άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, μετά την είδηση ότι η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δεν θα διευκολύνει τη δουλειά της ΕΚΤ σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, ενώ καθιστά τον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης όλο και πιο εύθραυστο, όπως σημειώνει η Capital Economics.

 

 

 

Εάν η άνοδος διατηρηθεί, η άμεση επίδραση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου θα προσθέσει μόνο 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόβλεψη του οίκου για τον πληθωρισμό για φέτος και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 και το 2024.

Όμως η μείωση της προσφοράς αυξάνει τον κίνδυνο να εφαρμοστεί δελτίο ενέργειας τον χειμώνα, όταν αυξάνεται η εποχική ζήτηση. Αυτό προσθέτει έναν σημαντικό κίνδυνο στην ήδη bearish άποψη της Capital Economics για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει ο οίκος, η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει και πάλι τις προμήθειες στην Ευρώπη κάνει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της περιοχής να φαίνεται όλο και πιο επισφαλής. Η κίνηση θα επιβραδύνει τις περιφερειακές αυξήσεις αποθεμάτων και θα διατηρήσει τις τιμές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η ανακοίνωση της Gazprom

Ο μονοπωλιακός εξαγωγέας φυσικού αερίου της Ρωσίας, Gazprom, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα περικόψει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, πέρα από την ανακοινωθείσα μείωση την Τρίτη. Η δεύτερη διακοπή παροχής σημαίνει ότι το φυσικό αέριο θα ρέει πλέον σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 40% της χωρητικότητας για το άμεσο μέλλον, εξαιρουμένης της περιόδου συντήρησης του αγωγού μεταξύ 11ης και 21ης Ιουλίου, οπότε οι ροές θα διακοπούν προσωρινά. Η Gazprom κατηγόρησε τις περικοπές σε υλικοτεχνικές δυσκολίες λόγω των δυτικών κυρώσεων στις εξαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων στη Ρωσία.

Όπως σημειώνει η Capital Economics, οι ανακοινώσεις ώθησαν τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου άνω των 140 ευρώ ανά MWh, προτού υποχωρήσουν στα 120-130 ευρώ περίπου. Οι ροές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη κατά μήκος του Nord Stream 1 είχαν ήδη μειωθεί και πιθανότατα θα μειωθούν περαιτέρω πλέον. Αυτό αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα ένα εμπόδιο στην ικανότητα της ΕΕ να δημιουργήσει περαιτέρω αποθέματα φυσικού αερίου και να επιτύχει τον στόχο του 80% της δυναμικότητας έως τον Νοέμβριο, τονίζει ο οίκος.

Η σημασία του Νοεμβρίου

Ο στόχος της ΕΕ για την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον Νοέμβριο έχει σημασία, επειδή είναι εκείνος ο μήνας που κανονικά αρχίζουν να αντλούνται αποθέματα για να καλυφθεί η μεγαλύτερη ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως επισημαίνει η Capital Economics. Δεδομένου ότι η διαθεσιμότητα LNG είναι περιορισμένη παγκοσμίως – η ικανότητα εισαγωγής LNG είναι περίπου διπλάσια της εξαγωγικής ικανότητας – και η αύξηση των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ φέτος θα είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως μετά τη διακοπή του Freeport, είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ανταγωνιστεί σε μεγάλο βαθμό για τις εισαγωγές LNG τους επόμενους μήνες.

Η ΕΕ σχεδίαζε ήδη να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά 2/3 έως το τέλος του έτους, επομένως πάντα θα χρειαζόταν να ενισχύει τις εισαγωγές LNG. Αυτό που μπορεί να αλλάξει τώρα, ωστόσο, είναι η προθυμία της Ρωσίας να συνεχίσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη. Αυτό θα περιόριζε την ικανότητα της ΕΕ να καθυστερήσει τη μείωση των εισαγωγών της από τη Ρωσία, εάν χρειαστεί.

Έτσι, η Capital Economics εξακολουθεί να προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή τιμή φυσικού αερίου θα κινείται στα 100 ευρώ ανά MWh τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του έτους.