Quantcast

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές το 2020

ΜΕ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ελλάδα έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2020 και ετοιμάζεται να ξαναβγεί στις αγορές με νέες εκδόσεις ομολόγων.

«Παρά το μαξιλάρι ρευστότητας κάπου 32 δισ. ευρώ που απέμεινε από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει το θετικό momentum του 2019, όταν τα επιτόκια έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά τον Οκτώβριο με στόχο να μειώσει το συνολικό χρέος (329,3 δις. ευρώ το 2019) όχι μόνον ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και σε απόλυτους αριθμούς», αναφέρει το άρθρο.

Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το επόμενο έτος υπολογίζονται σε 1,9 δις. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό – ποσό που αναμένεται να καλυφθεί από μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που είχαν αγοράσει ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες στη διάρκεια της κρίσης. Τα επιτόκια του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχουν πέσει κατά περίπου 68% από τις αρχές του έτους, περίπου στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο ιταλικό.

Κι όχι μόνον αυτό, αλλά η Ελλάδα δανείστηκε τον Οκτώβριο με αρνητικά επιτόκια για τα έντοκα γραμμάτια 13 και 26 εβδομάδων, αναφέρει το πρακτορείο σημειώνοντας ότι «οι επενδυτές επικρότησαν τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης να ξεμπλοκάρει εμβληματικές επενδύσεις, όπως το πρότζεκτ του Ελληνικού, να εμμείνει στους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021 και να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση του σχεδίου που θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν κατά περίπου 40% τα κόκκινα δάνειά τους».

Κι έτσι, αναφέρει το Bloomberg, την ερχόμενη χρονιά η Ελλάδα ίσως επιχειρήσει να επωφεληθεί από αυτό το θετικό momentum για να μειώσει κατά τέσσερα έως πέντε δισ. ευρώ το συνολικό ποσό έντοκων γραμματίων, που ανέρχονται στα 12,6 δισ. ευρώ, να ξοφλήσει πρόωρα μέρος των ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ ομολόγων, που εκδόθηκαν το 2012 μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και να ξοφλήσει νωρίτερα του προγραμματισμένου πρόσθετα δάνεια δύο δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει μ’ όλα αυτά τα σχέδια τότε θα υπάρχει περιθώριο να εκδώσει ομόλογα ύψους επτά δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρύνει το ήδη υψηλό κρατικό χρέος. «Ο τελικός στόχος της Ελλάδας», υπογραμμίζει το Bloomberg, είναι να την επαναφέρουν οι οίκοι αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα. H Standard & Poor’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας από Β+ σε ΒΒ- τον Οκτώβριο, τρεις βαθμίδες μακριά από τον επιθυμητό στόχο, ενώ στην αξιολόγηση της Μοοdy’s απέχει τέσσερις βαθμίδες.