BlackRock: Ο υψηλός πληθωρισμός ευνοεί ξεκάθαρα τις μετοχές

Κατά την άποψη της BlackRock, καθώς η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον τόνωση

Τα σοκ στην προσφορά έχουν δημιουργήσει ελλείψεις σε αγαθά, ενέργεια και τρόφιμα που ανεβάζουν τις τιμές και σύμφωνα με την BlackRock, αυτό κάνει τον πληθωρισμό πιο επίμονο, τον οποίο και ονομάζει «πληθωρισμό σπανιότητα» (scarcity inflation). Επίσης, αυτή η εξέλιξη, όπως τονίζει, ωθεί τις κεντρικές τράπεζες να ομαλοποιήσουν ταχύτερα την πολιτική τους. Αυτό είναι απαραίτητο, κατά την άποψη της BlackRock, καθώς η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον τόνωση. Το πρόβλημα που προκύπτει ωστόσο, είναι ότι ο πληθωρισμός σπανιότητας έχει αυξήσει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, είτε μέσω του άμεσου αντίκτυπου των σοκ της προσφοράς είτε μέσω των κεντρικών τραπεζών που πατούν φρένο στην οικονομία.

Το πληθωριστικό περιβάλλον ευνοεί τις μετοχές ξεκάθαρα, κατά την άποψη της BlackRock, και έτσι προτιμά τις μετοχές έναντι των ομολόγων, συστήνοντας στάση υπέρ του ρίσκου. Πολλές εταιρείες στις ανεπτυγμένες αγορές, όπως σημειώνει, μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος και να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους σε υψηλά επίπεδα. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα θα παρέχουν σαφή ορατότητα για τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης.

Παράλληλα, η BlackRock δηλώνει underweight στα κρατικά ομόλογα, καθώς εκτιμά πως οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων θα αυξηθούν περαιτέρω καθώς οι επενδυτές απαιτούν επιπλέον αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησής τους εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενου δημόσιου χρέους.

Τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, όπως προσθέτει, θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη απόδοση, καθώς θεωρεί ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τις αυξήσεις επιτοκίων έχουν γίνει υπερβολικά επιθετικές.

Ένα τέτοιο σκηνικό είναι θετικό για τις μετοχές, όπως τονίζει, επειδή αντιπροσωπεύει μια σχετική προτίμηση των επενδυτών για τις μετοχές έναντι των ομολόγων. Έτσι, η BlackRock προτιμά τις μετοχές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έναντι των ευρωπαϊκών καθώς ο αντίκτυπος των ενεργειακών και διατροφικών κλυδωνισμών θα είναι μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός εξακολουθεί να οφείλεται στην ξαφνική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας από τα lockdown της πανδημίας, σημειώνει η BlackRock, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να προσθέτει ένα σοκ στην προσφορά που οδηγεί τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα και βλάπτει την οικονομική δραστηριότητα. Η προσπάθεια της Δύσης να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια προστέθηκε στην υπάρχουσα ενεργειακή κρίση. Το αποτέλεσμα: Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας σήμερα συμβάλλουν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο στον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ από ό,τι τα πέντε χρόνια πριν από την COVID. Παράλληλα, οι μειωμένες εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν δημιουργήσει επισιτιστική ανασφάλεια διεθνώς, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να μπορεί να αποτελέσει πλέον τον μεγαλύτερο παράγοντας πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ο «πληθωρισμός σπανιότητας» επιτείνει το δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο: ο πληθωρισμός είναι υψηλός, αλλά οι οικονομίες δεν υπερθερμαίνονται. Ο συνηθισμένος οδηγός της αύξησης των επιτοκίων για την τόνωση της οικονομίας δεν ισχύει σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από την προσφορά, τονίζει η BlackRock. Οι κεντρικές τράπεζες ομαλοποιούν τα επιτόκια πολιτικής σε ουδέτερα επίπεδα που ούτε τονώνουν ούτε περιορίζουν την οικονομία. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Μάρτιο που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσαν την άποψή της ότι η είναι αποφασισμένη να ομαλοποιήσει πολύ γρήγορα την πολιτική της, με μεγάλη προβλεπόμενη αύξηση επιτοκίων φέτος και γρήγορη μείωση του ισολογισμού της.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, όπως επισημαίνει η BlackRock: Θα προχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες πιο επιθετικά και πέραν μία ουδέτερης νομισματικής πολιτικής, φρενάροντας την οικονομία με υψηλότερα επιτόκια που θα συνθλίψουν την οικονομική δραστηριότητα και τις μετοχές; Η ίδια πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιλέξουν τελικά να ζήσουν με υψηλότερο πληθωρισμό, αντί να καταστρέψουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι ιστορικά χαμηλό δεδομένου του επιπέδου του πληθωρισμού. Μόλις η Fed πλησιάσει σε ουδέτερα επίπεδα επιτοκίων αργότερα φέτος, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα έχει κορυφωθεί, ενώ η ανάπτυξη και οι δαπάνες για αγαθά θα ομαλοποιηθούν. Έτσι η BlackRock παραμένει αγοραστής των μετοχών, ειδικά σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.