Bitcoin: Οι 5 λόγοι που οδήγησαν στην μεγάλη πτώση

Ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας στην ιστορία του «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων

Δίνοντας μάχη να μην υποχωρήσει εκ νέου κάτω από τις 19.000 δολάρια δίνει το Bitcoin, που ξεκίνησε τον Ιούλιο με νέες διακυμάνσεις, εμφανίζοντας μεν κέρδη αλλά σε «χαμηλές πτήσεις» προς τις 19.300 δολάρια.

 

 

Ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας στην ιστορία του «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων, με το β΄ τρίμηνο του 2022 να πετυχαίνει τις χειρότερες επιδόσεις τριμήνου από το 2011.

Οι απώλειες του Bitcoin το β΄ τρίμηνο άγγιξαν το 58%, ενώ υπολογίζεται ότι περί το 1,2 δισ. δολάρια «εξανεμίστηκαν» από την αγορά Crypto. Η αγορά προσπαθεί εναγωνίως να ανακτήσει βηματισμό, εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας, με τις εταιρείες του κλάδου να προχωρούν σε επιχειρηματικές κινήσεις προκειμένου να διασώσουν ότι σώζεται από την μεγάλη βουτιά.

Πού οφείλεται όμως αυτή η ραγδαία επιδείνωση της αγοράς το τελευταίο διάστημα; Το CNBC επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τους πέντε βασικούς λόγους που επηρέασαν αρνητικά και καθήλωσαν στο «κόκκινο» την τιμή του Bitcoin.

Μακροοικονομικοί φόβοι

Στη διάρκεια του β΄ τριμήνου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε δύο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, πυροδοτώντας φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Η εξέλιξη αυτή επηρέασε αρνητικά τις μετοχές, ειδικά μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Είναι ενδεικτικό ότι ο Nasdaq σημείωσε πτώση 22,4%, τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του από το 2008.

Το Bitcoin συνδέεται με την κίνηση των τιμών των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών, με αποτέλεσμα το sell off να οδηγεί τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου.

Η κατάρρευση του terraUSD

Η κατάρρευση του αλγοριθμικού stablecoin TerraUSD και του token Luna προκάλεσε σεισμό στην αγορά crypto το περασμένο τρίμηνο.

Τα stablecoin συνδέονται με ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο και στην προκειμένη το TerraUSD, ή UST, ήταν συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ, με ισοτιμία 1 προς 1.

Το UST διέπεται από έναν αλγόριθμο και η κατάρρευση του συστήματος έκανε το TerraUSD να χάσει τη σύνδεσή του με το δολάριο, προκαλώντας την κατάρρευση του συνδεδεμένου token luna, το οποίο κατέστη πλέον άχρηστο.

Η Celsius διακόπτει τις αναλήψεις

Η πλατφόρμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων Celsius διέκοψε τις αναλήψεις για τους πελάτες της τον Ιούνιο.

Η εταιρεία, προσέφερε στους χρήστες αποδόσεις άνω του 18% εάν κατέθεταν κρυπτονόμισμα σε αυτήν. Στη συνέχεια δάνειζε τα χρήματα αυτά σε άτομα της αγοράς που ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλό επιτόκιο για να τα δανειστούν.

Το μοντέλο αυτό δοκιμάστηκε σκληρά από την πτώση των τιμών, με την Celsius να επικαλείται τις «ακραίες συνθήκες» ως λόγο για την παύση των αναλήψεων.

Αυτή την εβδομάδα, ανέφερε σε ανάρτηση στο blog της ότι λαμβάνει «σημαντικά μέτρα για τη διατήρηση και την προστασία των περιουσιακών στοιχείων και τη διερεύνηση των επιλογών που έχουμε στη διάθεσή μας». Μεταξύ των επιλογών αυτών περιλαμβάνονται «η επιδίωξη στρατηγικών συναλλαγών καθώς και η αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών μας, μεταξύ άλλων τρόπων».

Τα προβλήματα με την Celsius έφεραν ωστόσο στο προσκήνιο μία ακόμη αδυναμία στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.

Οι εξελίξεις με το Three Arrows Capital

Το Three Arrows Capital, ένα από τα πιο γνωστά hedge funds που επικεντρώνονται σε επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, βρίσκεται αντιμέτωπο με εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το CNBC, σε μία ακόμη ένδειξη της κρίσης που περνάει ο κλάδος.

Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, οι δανειστές κρυπτονομισμάτων BlockFi και Genesis με έδρα τις ΗΠΑ ρευστοποίησαν ορισμένες από τις θέσεις της 3AC, η οποία είχε δανειστεί από την BlockFi, αλλά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για το margin call.

Στη συνέχεια, η 3AC αθέτησε ένα δάνειο αξίας άνω των 660 εκατ. δολαρίων από την Voyager Digital, με αποτέλεσμα η Three Arrows Capital να προχωρήσει σε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Πάγωμα συναλλαγών από την Coinflex

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων CoinFlex σταμάτησε τις αναλήψεις πελατών τον Ιούνιο επικαλούμενο επίσης «ακραίες συνθήκες».

Η CoinFlex είχε πρόβλημα με τον επενδυτή Roger Ver που δεν κατάφερε να αποπληρώσει ένα χρέος 47 εκατ. δολαρίων, δημιουργώντας πρόβλημα ρευστότητας για την εταιρεία. Αν και σε μία τέτοια περίπτωση ακολουθείται μια διαδικασία ρευστοποίησης, η CoinFlex και ο Ver είχαν μια συμφωνία που δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Η CoinFlex εξέδωσε ένα νέο token με την ονομασία Recovery Value USD, ή rvUSD, για να συγκεντρώσει τα 47 εκατ. δολάρια ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις αναλήψεις και προσφέρει επιτόκιο 20% για τους επενδυτές που επιθυμούν να αγοράσουν και να κρατήσουν το ψηφιακό νόμισμα.