Quantcast

Bitcoin και ethereum ως καταφύγια του υψηλού πληθωρισμού

Είναι τα ψηφιακά assets πραγματικά καταφύγια;

Σε περιόδους κατά τις οποίες οι επενδυτές θέλουν να προστατευθούν από την άνοδο των τιμών, συνήθως διατηρούν στην κατοχή τους assets, όπως ο χρυσός, τα μετρητά και τα ακίνητα.

 

 

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, κάποιοι χαρακτηρίζουν το bitcoin ως ψηφιακό χρυσό και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα crypto, ενώ το metaverse δίνει τη δυνατότητα αγοράς ψηφιακών ακινήτων, υπό τη μορφή NFTs.

Είναι τα ψηφιακά assets πραγματικά καταφύγια;

Είναι όμως τα ψηφιακά assets πραγματικά καταφύγια;

Όταν τα δημοφιλέστερα κρυπτονομίσματα σημείωναν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, διαψεύδοντας τις απαισιόδοξες προβλέψεις των συντηρητικών των αγορών, πολλοί βιάστηκαν να ανακηρύξουν τοbitcoinως το καλύτερο ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους πληθωρισμού ακόμη και από τον χρυσό. Η υπερβολική αυτή στήριξη προς τον «βασιλιά» των crypto χώλαινε σε αρκετά σημεία.

Αρχικάτο bitcoin, στα σχεδόν 12 χρόνια της ζωής του, δεν έχει δοκιμαστεί σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, επομένως κάθε αναφορά στη σχέση του με τον πληθωρισμό είναι θεωρητική. Επίσης, κανείς δεν περίμενε ότι θα ζούσαμε τόσο γρήγορα μία πληθωριστική κρίση τέτοιου μεγέθους.

Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 7,9% τον Φεβρουάριο που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1982, ενώ στην Ευρώπη βρέθηκε στο 5,8% τον ίδιο μήνα που είναι επίσης το υψηλότερο της εποχής του ευρώ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε τις συνθήκες στον κλάδο της ενέργειας και πλέον η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποιεί ότι ο κόσμος θα πρέπει να συνηθίσει να ζει με υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο.

Το ερώτημα λοιπόν, που εγείρεται είναι αν οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν το bitcoin, το ethereum ή κάποιο άλλο crypto ως μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου που απορρέει από την έκρηξη των τιμών.

Τι αναφέρει ο Μασκ

Ο μεγαλύτερος «influencer» του οικοσυστήματος Έλον Μασκ αναφέρθηκε στο θέμα, υποστηρίζοντας πως όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός, γενικά είναι καλύτερο για έναν επενδυτή να έχει στην κατοχή του κάτι υλικό, όπως ένα σπίτι ή κάποια μετοχή εταιρεία που πιστεύει ότι παράγει κάτι καλό. Όμως ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα διακρατήσει τα bitcoin, τα ethereum και τα doge, που έχει στο χαρτοφυλάκιό του και δεν θα τα πωλήσει λόγω της κρίσης.

Είναι εύλογο λοιπόν, οι επενδυτές να είναι μπερδεμένοι. Σύμφωνα με τον Μασκ, τα cryptoδεν είναι το καλύτερο εργαλείο αντιστάθμισης έναντι του κινδύνου του πληθωρισμού, αλλά σε μία τόσο ευρεία πληθωριστική κρίση δεν τα πουλάει. Στο ίδιο thread, ο Μάικλ Σέιλορ, ιδρυτής της Micro Strategy και γνωστός ταύρος των crypto, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι υψηλός για καιρό και σε αυτό το περιβάλλον τα ασθενέστερα νομίσματα θα καταρρεύσουν και παράλληλα, θα εντατικοποιηθεί η φυγή κεφαλαίων από τα μετρητά, τα ομόλογα και τις μετοχές αξίας, προς πιο δυσεύρετα περιουσιακά στοιχεία όπως το bitcoin.

Υπάρχει όμως, και ο αντίλογος. Οι επενδυτές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αν το bitcoinέχει ηλικία μικρότερη των 13 ετών, τα περισσότερα από τα υπόλοιπα δημοφιλή cryptoμετρούν δύο ή το πολύ τρία χρόνια ζωής.

Άρα, πρόκειται για μία πολύ νέα αγορά και γι’ αυτό συμπεριφέρονται ως κερδοσκοπικά assets. Όπου κερδοσκοπικά assets, η μεταβλητότητα είναι υψηλή και δεν ενδείκνυνται για ασφαλή καταφύγια σε περιόδους κρίσης.

Αυτό βέβαια, μπορεί να αλλάξει αν υπάρξει ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο που θα τα διέπει. Μέχρι τότε, όμως, κάθε ποντάρισμα στα crypto και κάθε επιλογή τους ως ασφαλές καταφύγιο δεν μπορεί παρά να είναι ρίσκο γιατί είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζονται σε μία τέτοια κρίση.